За по-малко от 48 часа Манол Пейков събра пари за бус на спасителните кучета от Банско и Разлог

За по-малко от 48 часа издателят и общественик Манол Пейков събра необходимата сума за закупуване на специализиран транспорт на кучетата спасители от ПСС-Банско, ПСС-Разлог и от други спасителни служби в страната. Това обяви самият той в своя профил:

По-малко от 48 часа след началото на кампанията „Бус за четириногите спасители“, в и е успяхте да съберете ц я л а т а предварително заявена сума от 49,000 лева!
Ето размерът на вашите дарения към 15:00 часа днес:
Постъпили по сметка:
42,359.35 лв от 404 дарители.
Постъпили по PayPal:
4240 евро = 8,272.24 лв от 104 дарители.
Oбщо събрани:
50,631.59 лв от 508 дарители.
Днес успях да намеря пролука в работния си ден и посетих централния офис на Мото Пфое, за да видя буса и да договоря всички нужни подобрения, таксите по прехвърляне, застраховките, както и метода и сроковете на плащане.
Посрещнаха ме радушно, веднага ме разведоха из шоурума и ми показаха буса (който в момента се ползва като автомобил под наем, но веднага ще бъде свален от програмата) и ми разказаха колко дълго време им е отнело да го намерят.
Причината за това е специфичното изискване на хората от спасителната служба – бусът трябва задължително да е 4х4, което е твърде рядко срещана модификация (хората, занимаващи се с автомобили втора употреба в шоурума на Мото Пфое споделиха, че не си спомнят при тях някога да е пристигал друг подобен бус).
Бусът е произведен през 2019-а и е на едва 40,000 километра.
Понастоящем има един ред (три) седящи места и огромен товарен отсек, но намерението (по предварителна уговорка със спасителите) е да се добави втори ред (още три) седящи места, а отсекът да се скъси и вентилира. Ще бъдат добавени и прозорци за втория ред места и на задния капак.
Макар пазарната му цена да е значително по-висока (над 65,000 лева в сегашния му вид), хората от Мото Пфое са направили специална цена за спасителите – 49,000 лева с ДДС, която включва всички упоменати подобрения.
След като огледах буса, двамата с безкрайно любезния служител седнахме, за да изчислим всички допълнителни разходи, свързани с регистрацията (и дооборудването) на автомобила.
Ето ги и тях (по приблизителни изчисления):
● Прехвърляне: 2,218 лв (3% от покупната цена.)
● Теглич (нужен за климатизирано ремарке, в което при нужда да се возят още четири кучета): 1,200 до 1,500 лв (13 pin-а).
● Застраховка: ок. 2,500 лв (5% от покупната цена.)
● Регистрация и пререгистрация: 60-120 лв.
(Около час след раздялата ми със служителите на Мото Пфое, екипът на ПСС Банско също мина през шоурума на връщане от Велинград, за да огледат буса. Към вече уговорените подобрения и промени бяха добавени още две:
независим отоплител – за работа при минусови температури – и голям багажник на покрива, достъпен със стълба; макар все оше да нямаме официална оферта, общата цена на тези две допълнения се очаква да бъде около 4000 лв.)
Така в добавка на 49-те хиляди лева ще ни се наложи да инвестираме още около 10,500 – ако искаме да предоставим на момчетата от спасителната служба и техните четирикраки спътници напълно екипиран, застрахован и регистриран на тяхно име автомобил, който да използват поне десетилетие (а може би и доста по-дълго.)
Б е л е ж к а: Преди известно време хората от ПСС Банско са стартирали своя собствена дарителска кампания, която до момента е събрала малко над 6,000 лева. Намерението ми е тези средства да не се ползват при сделката, а да им бъдат оставени в резерв – за изработка на специалните клетки и поддръжка на автомобила (поне на първо време).
Що се отнася до самото регистриране – адвокатите ми ме посъветваха бусът да бъде закупен и регистриран на името на фондацията, след което – незабавно прехвърлен с дарителски договор с конкретно упоменаване на кучешкия спасителен отряд като получател.
Трансформацията на автомобила се очаква да отнеме месец и половина, максимум два.
Това е – поне за днес.
Ако искате да изпратите дарение – сметката е все същата:
Фондация „Манол Пейков и приятели“
Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141

Благодаря ви за сърцатата подкрепа! Ще ви държа в течение за всяка стъпка от процеса с числа, дати и фотографии.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене