Фермери сигнализират: Депутатски син и съветници са наели 3300 дка пасища в планина Беласица за евросубсидии

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Мила Стил“ на В. Танев, В. Бисерински и Д. Митушевняма стада, но те са сред успелите да получат земи от държавния поземлен фонд

Известни петричани и санданчани получават стотици хиляди левове субсидии, като наемат чрез фирмите си земя за пасища от държавния поземлен фонд в планина Беласица, сигнализира­ха в „Струма“ фермери.

Според тях се очаква Минис­терството на земеделието да за­почне обстойна проверка дали фирмите имат официално склю­чени договори за наем, колко плащат и имат ли стада.

Според сигнала една от фир­мите е петричката „Мила Стил“ на Венцислав Димитров Танев, Веселин Бисерински и Димитър Митушев. Венцислав е син на ли­дера на ГЕРБ в Петрич, депутата Димитър Танев. Веселин Бисе­рински е общински съветник от партия ГЕРБ в ОбС – Петрич, Д. Митушев също е гербер. фирма­та им „Мила Стил“ е наела 3300 дка земя от държавния позем­лен фонд в планина Беласица за пасища, срещу което трябва да получат евросубсидии.

Простата сметка показва, че при 50-70 лв. за декар субси­дия фирма „Мила Стил“ трябва да получи 165 000-231 000 лв. Дори да платят по 20 лв. наем за държавната земя, им остава доста тлъста пачка. Ако имат до­говор, те се задължават да по­чистят тези декари от храсти, за да са пригодени площите за пашуване на животни. Дали в Бе­ласица има толкова свободни площи за пашуване, е другият въпрос. Освен това в Беласица е известно, че има храсти, кои­то са забранени за изсичане и унищожение, като например бо­ровинки, хвойна, клек.

Пасищата „Мила Стил“ е по­лучила от Областна управа – Бла­гоевград. Любопитното е, че ре­гистрирането на наетата земя в Петрички район е станало в Об­щинска служба „Земеделие и го­ри“ – Сандански.

Тримата петричани имат и фирма, с която участват и пе­челят поръчки за добив и про­дажба на дърва за огрев, и са в този бизнес от доста време.

Още една фирма – „Став Уан“, е наела 2400 декара земя, също от държавен поземлен фонд в планина Беласица. Фирмата е на Ангел Манов Петков. Той е тъст на Станислав Марчев, който дос­коро беше началник на Общин­ска служба „Земеделие“ в град Сандански. Марчев се сочеше като приближен на ДПС.

Има и други фирми със зая­вени в санданската служба „Зе­меделие“ големи площи за суб­сидия, които също се очаква да бъдат проверени, фирмата на Божка Стоянова – “Осет“ ЕООД, е заявила 1400 дка земя от дър­жавен поземлен фонд за субси­дии. В Голешово има 3000 дека­ра, също от държавен поземлен фонд, дадени за пасища на фир­ма „Ипсила“.

Сред коментираните е и фир­ма „Петра“ на Велко Велев, кой­то тези дни бе избран за секре­тар на общинската структура в Петрич, оглави и групата съвет­ници на ГЕРБ, след като Дими­тър Танев бе избран за депутат.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене