Опасно за живота! Разкриха фирма от хаджидимовското село Копривлен разпространявала отровен билков чай „Залист, миши трън, див чемшир“

Потресаващ случай с участието на фирма от хаджидимоското село Копривлен разкри прокуратурата. Фирмата от Копривлен пускала в мрежата силно отровен чай, произведен от фирма в пловдивско. До разкритието се стигна след като на 05.07.2016 г., жена е приета във Военномедицинска академия в гр. София, с оплакване за влошено здравословно състояние (дразнение от светлина, сърцебиене, ускорен пулс, промяна във възприятията за цвят, сънливост).

В хода на извършения й преглед е установено, че същия ден тя е консумирала билкова отвара (чай), приготвен от пакет с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, който тя е закупила няколко седмици по-рано от аптека, намираща се в района на пазар „Красно село“ в гр. София. По сведение на лекуващия й лекар от ВМА, оплакванията на пациентката отговаряли на „холиколитичен токсидром“, характерен при поглъщане на атропин и близки до него алкалоиди, като по този повод С. е хоспитализирана.

След извършен анализ на биологична проба, взета от пациентката, е установено, че в организма й действително е наличен атропин – в концентрация, достатъчна да причини токсично въздействие. Същото вещество, както и сродните му – скополамин, тропин и тропинон са открити и в остатъка от консумираната от свидетелката С. растителна маса, който бил изследван впоследствие.

За случилото се били уведомени органите на 06 РУ СДВР, както и Софийската районна прокуратура, като незабавно (на 06.07.2016 г.) е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 НК – изготвяне или продажба на храна или питие, предназначени за общо ползване (опаковки чай „Залист, миши трън, див чемшир“), съдържащи опасни за здравето вещества (за което деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до пет години).

В хода на разследването е извършено претърсване в търговския обект, от който бил закупен описания по-горе продукт, като са иззети наличните в него опаковки чай с етикет „Залист, миши трън, див чемшир“, идентични с този, консумиран от свидетелката К. С. Едновременно с това са сезирани както Българската агенция по безопасност на храните, така и Изпълнителна агенция по лекарствата – с оглед предприемане от тяхна страна на всички необходими мерки за преустановяване разпространението на продукта в търговската мрежа в цялата страна.

Независимо от уведомяването на компетентните институции, в кръга на своите правомощия и в рамките на образуваното производство, прокуратурата извършва цялостна проверка както на дружеството – производител на търговския продукт, съдържащ опасни за здравето вещества, така и на доставчика на този продукт. По отношение на тези дружества е установено, че те се намират респективно на територията на обл. Пловдив – в с. Руен и в с. Копривлен – общ. Хаджидимово, обл. Благоевград.

До настоящия момент по досъдебното производство са разпитани множество свидетели, назначени и изготвени са необходимите експертизи, приобщени са относими писмени доказателства. Разследването се извършва от 06 РУ СДВР, като ще приключи в максимално кратък срок.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене