В Благоевград отбелязаха празника на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“

С редица мероприятия в Благоевград беше отбелязан патронният празник на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в деня, в който Българската православна църква почита паметта на братята просветители.
Програмата започна с полагане на цветя пред паметника на светите равноапостоли, който се намира пред сградата на учебното заведение.
В знак на признателност цветя бяха положени от секретаря на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Симона Митова, директор „Образование“, Светлана Солачка, директор на НХГ, учители и ученици.

Отбелязването на патронния празник продължи с полагане на цветя пред паметника на Кузман Шапкарев, който се намира в двора на учебното заведение.
Бе проведен и час по родолюбие, от който възпитаниците на гимназията научиха много интересни факти за училището от самото му създаване до наши дни.
Непосредствено след това бе открита и изложба на ученици от 12 „Д“ клас, а творбите бяха разгледани с голям интерес от всички присъстващи.
Програмата продължи със състезание „Кирило-Методиевска паралелка“ и спортни игри във физкултурния салон.
Във вторник Националната хуманитарна гимназия отбеляза своя патронен празник с концерт в зала „П. Яворов“.

НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ е правоприемник и продължител на традициите на Българска мъжка гимназия, открита през 1880 година в Солун. Това е първото българско светско училище в Македония, създадено в резултат на дългогодишните борби на българите към култура, просвета и национално обособяване, поддържано и утвърждавано с голяма любов и гордост от Солунската българска община, Българската екзархия, възрожденския порив на българските учители, между които са Кузман Шапкарев, Божил Райнов, Григор Пърличев, архимандрит Козма Пречистански, Трайко Китанчев, Констатин Стателов, Константин Желязков, Георги Кандиларов, Георги Попов, Гьорче Петров, Иван Гарванов, Павел Шатев, Константин Величков, Андрей Тошев, Михайл Сарафов, Антон Попсоилов и много други възпитаници на най-реномирани европейски университети.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене