Сеч на вековни дървета в Пирин

Планират укрепване на 3 свлачища по пътя за ски зоната над Банско. Концесионерите на съоръженията са подали инвесиционно предложение в МОСВ. Разрешение все още няма. Според тях има срутване на камъни и дървета на 3 участъка.

Сочат пред ресорното министерство, че в източната страна на ски пътя има на места много стръмни – над 10 м високи откоси, останали без растителност заради ерозия. Над горния ръб на откосите има надвиснали корени. Предвижда се заглаждане на горния ръб на склона в ивица с ширина 2-3 м чрез отнемане на надвисналата земна маса и отстраняване на дърветата в ивица с ширина 6 метра по протежение на горния ръб на склона.

За целта се налага отстраняване на 109 дървета – 59 ела, 49 смърч, 1 бял бор. От тях 21 са с диаметър от 6 до 17 сантиметра и 88 – над 18 сантиметра. Ще се прави заглаждане на повърхността на откоса с крачещ багер. На стръмния участък, на местата без естествено затревяване, се предвижда полагане на телена мрежа, фиксирана с анкери, кокосов текстил против ерозия и полагане на хидропосев с тревни смески.
Предвижда се укрепването да завърши за 3 месеца. Ще извърши покриване с анкерна мрежа за камъни с допълнителна ерозионна защита чрез кокосова мрежа и евентуално сламено покритие. Трябва да се направи и хидропосев с подходящи за мястото тревни смески.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене