Сигнал: Бебе, родено в МБАЛ – Благоевград, е със счупена ключица

Бебе, родено в МБАЛ – Благоевград, е със счупена ключица. Във връзка със сигнала направихме репортерска проверка и той бе потвърден от двама лекари, според които това става често при раждане на едри бебета.

Ето какво обясни шефката на отделението по неонатология д-р Райна Калпазанова-Михайлова: „Бебето е родено преди 6 дни. На другия ден след раждането е установено счупване, което е повърхностно и дори не се нуждае от лечение, а само от контрол. Това е родов травматизъм, който често се случва при едри бебета, какъвто е и този случай. Момиченцето е прегледано от ортопеда д-р Александър Сакелариев и днес го изписваме”, каза д-р Калпазанова.

„Действително случаите на бебета със счупени ключици са чести. Това се получава както при естествено раждане, какъвто е последният случай, така и при цезарово сечение. Днес прегледах това бебе на 6 дни, което е добре, може да си движи ръката. Оздравителният процес протича бързо, най-много за 15 дни“, коментира ортопедът д-р Александър Сакелариев, който е завеждащ отделението по травматология в болница ПУЛС.

Той е лекуващ лекар и на бебето Боби от Симитли,  което бе изписано със счупено краче след лечение в отделението по неонатология в МБАЛ – Благоевград. „Счупването е зараснало, шината и гипсът са отстранени и бебето вече може да се третира като здраво“, каза д-р Сакелариев.

Припомняме, че роденото на 11 март бебе на 1 април постъпва с жълтеница и хрема в отделението по неонатология в МБАЛ – Благоевград. На 5 април при визитация лекар установява, че десният крак на детето е подут и след изследвания се оказва, че е с фрактура на бедрото. Бебето е транспортирано по спешност в „Пирогов“, където е шинирано и му е поставен гипс. Родителите обвиниха лекарите, че не са били информирани за състоянието на детето, и преди месец организириха протест пред родилното отделение с искане за справедливост и наказания.

По случая бе образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 134 от НК – за причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на задълженията, което е под надзора на Районна прокуратура – Благоевград. В хода на разследването бяха иззети записи от камери за видеонаблюдение и проведени разпити на лекари, като парелелно с това започна и вътрешна проверка по случая от ИА „Медицински надзор“.

Онлайн вестник Струма - Общество - Тъщата на болничния шеф д-р Кр. Михайлов  счупи крак, по спешност попадна при д-р Сакелариев

д-р Александър Сакелариев

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене