Има ли шанс правителство с премиер Мария Габриел

Президентът Румен Радев връчва на 15 май първия мандат за съставяне на правителство. Ще го връчи на Мария Габриел, която официално беше представена като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

„Странен е такъв вариант, ако българският министър-председател трябва да се нрави на нещо, то трябва да е на българския народ, а не на брюкселските бюрократи или на една част от политическия елит, който гледа само към Брюксел. Борисов гледа да предложи най-смилаемата фигура, за да събере мнозинство, което няма да се получи“, коментира политологът Слави Василев в студиото на „България сутрин“.

Според него номинацията на Мария Габриел е ясен знак кой ще дърпа конците.

„Ако има един човек, който ще дърпа конците с обявяването на госпожа Габриел, която няма авторитет във вътрешнополитически план, това ще е Борисов. Той ще дърпа конците отвсякъде на този кабинет, това не ми се струва удачна формула“, каза Василев.

Пред Bulgaria ON AIR пиар експертът Нидал Алгафари заяви, че е време политическите партии да излязат от кризата, в която се намират.

„Радев изпокара всички помежду им по отвратителен начин. Скара президента с ДПС, насъска хората от жълтите павета срещу ГЕРБ, вкара във властта хората, които след това нарече шарлатани, изпокара хората в БСП и направи така, че политическият език да е езикът на омразата, той направи тази попара и сега целият български народ я сърба“, посочи Алгафари.

Писателят даде пример с ролята, която Георги Първанов е изиграл: „Опита се да бъде обединител на нацията, затова го наричаха „архитектът на тройната коалиция“.

Алгафари каза също, че ролята на министър-председателя е да организира работата на Министерския съвет,

„Има политики, за които ужким основните партии се разбраха. Казва се кои са и се гледа кои да са министрите, тях ще ги контролира НС. Премиерът само трябва да организира работата, да създава нужните контакти в институциите, от които българската държава зависи“, допълни Алгафари.

Слави Василев не се съгласи, че президентът е виновен за политическата криза, както и, че ролята на премиера е като на „секретарка“.

„Партиите трябва да могат да водят диалог и не е причината президентът да не го правят. Радев се научи да носи политическа отговорност, това не се нрави много на партиите. Партиите сами трябва да произведат мнозинство, да приемат закони, бюджет. За да прикрият собствената си неспособност, бламират президента, казвайки, че е вдигнал юмрука“, аргументира се политологът.

Според него вариантът на Борисов означава да управлява задкулисието. А ако ПП-ДБ подкрепят този кабинет, това ще бъде равносотйно на „самоубийство“.

„Ако има шанс за коалиция – това е хартиената коалиция – има възможност интересите да ги съберат, да попълнят списъка с министри. Това ще е коалиция на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС“, убеден е политологът.

Алгафари заяви, че правителство може да има само с първия мандат, със следващи два е невъзможно. И ако не се случи – отиваме на поредните избори.

„Винаги има задкулисие, дали ни харесва или не, има го. Въпросът е дали се прави нещо добро за държавата, ако ще го правят само, за да крадат, вероятно хората излизат на площадите и ги изхвърлят. Задкулисието не е лошо, в цял свят го има. Не всичко е за пред хората“, категоричен беше Алгафари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене