Икономист: Намаляване на ДДС на храните не сваля цената им

Основният фокус на антикризисните мерки трябва да бъде поставен при компенсирането на онези слоеве от българското общество, които зависят от бюджета. Това заяви пред БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според него компенсациите за бизнеса не трябва да са еднакви за всички.

“Има сегменти в бизнеса, които много бързо прехвърлят нарастването на цените на тока, газа и другите енергоносители върху крайната продукция, а има и такива сектори, където това е затруднено”, заяви той.

Икономистът подчерта, че намаляването на ДДС може да помогне при някои продукти, които са свързани с първостепенни потребности, като хляб и др.

“Но и там не сме много сигурни дали намаляването на ДДС ще се изрази в намаляване на цените или дори забавяне на нарастването на цените, тъй като тук има една икономическа особеност. Това са продукти с ниска еластичност на търсенето, т.е. продукти от първостепенна необходимост и при тях тежестта на цените се прехвърля върху потребителя. Колкото и добре да е намаляването на ДДС на хляба, но точно при него е най-малко вероятно да се изрази в намаляване на цената”, заяви проф. Ганчев.

По отношение на цялостната ситуация той отбеляза, че икономиката продължава да расте, макар и не с тези темпове, които се планираха през миналата година.

“Икономиката продължава да расте, макар и със забавени темпове. Основно става дума за номинален растеж, но има и около 2%, регистриран е увеличен износ и внос”, каза проф. Ганчев.

Ситуацията с инфлацията ще зависи до голяма степен от международните пазари.

“Доколкото има някакво успокоени на пазара на горива, може да има и някакво успокояване на инфлацията, но никой не може да предвиди какво ще се случи през следващите месеци, предвид разговорите за санкции, войната в Украйна”, заяви проф. Ганчев и добави:

“Пресилено е да се каже, че инфлацията ще се забави”.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене