С ритуал по полагане на цветя и награждаване на победителите в песенния конкурс „Споделено с приятели“ в Благоевград отбелязаха Деня на Европа

С ритуал по полагане на цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България в Благоевград бяха отбелязани Денят на Европа и Денят в памет на всички жертви във Втората световна война.

Честването започна под звуците на химна на Р България и химна на Европейския съюз, изпълнени от Биг Бенд – Благоевград.

В церемонията на площад „Георги Измирлиев“ се включиха кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на ЮЗУ „Н. Рилски“, на политически партии, Регионална библиотека „Димитър Талев“, общественици и граждани.

Тържествата по случай Деня на Европа продължиха с още едно събитие. В фоайето на зала „Пейо Яворов“ бяха наградени победителите в песенния конкурс „Споделено с приятели“, организиран от Областен информационен център – Благоевград и Радио Благоевград с подкрепата на Община Благоевград.

„Благодаря на организаторите на тази прекрасна инициатива, на учителите и най-вече на учениците за куража да се включат в конкурса, показвайки своя огромен талант. Пожелавам успех на участниците, защото всички те са победители в тази надпревара“, каза Илко Стоянов.

Сред гостите на събитието бяха Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Мария Грозданова, директор на Дирекция „Европейски проекти и програми“, директорът на Радио Благоевград Рина Далева, представители на РУО – Благоевград.

В конкурса с любителски видеоклипове с изпълнения на песни на български език от учебната програма по Музика от 1-ви до 4-ти клас се включиха 38 формации от училища в благоевградска област.

Със съвместната инициатива беше отбелязан и половинвековният юбилей на Радио Благоевград.

Денят на Европа е празник на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене