Изтеглиха от европейския пазар опасна бебешка количка

Бебешка количка, която не отговаря на европейските изисквания за безопасност и е предлагана с невярна информация относно възрастовата група, за която е предназначена, е изтеглена от пазара на Общността. Произведена е в Гърция, но е продавана и онлайн.

За това информира в най-новия си бюлетин системата за бързо известяване за доказано опасни стоки в Европейския съюз Safety Gate, посочват от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Количката е на бранда BebeStars, а моделът е Tropical Yellow 181-172. Продуктът не съответства на изискванията на Директивата за обща безопасност на продуктите, нито на европейския стандарт EN 1888-1. Освен това, не е подходяща за деца под 6 месеца, въпреки че е рекламирана като такава. При поставяне на по-малко дете в нея, то може да се изхлузи от нея и да падне, което да доведе до наранявания.

До изтеглянето на артикула от пазара се е стигнало след изпратена по Safety Gate нотификация от Малта.

От „Ние, потребителите“ предоставят съвети към родителите при покупка на детски колички.
Проверете за маркировки с информация за марката на продукта, наименованието на търговеца и номера на стандарта EN 1888-1.
Не трябва да има достъпни за детето открити части, които да го порежат или прещипят.
Разгледайте за отвори, през които малчуганът може да падне.
Рискове крият и малки частици, като дрънкалки и други игрови елементи, които могат да се отделят от корпуса, да бъдат погълнати от детето и това да доведе до задавяне или задушаване.
Уверете се, че седалката и бебешкият кош са надеждно закрепени за конструкцията, коланите са ефективни, а количката – стабилна.
Имайте предвид, че при високите и тесни модели с три колела или малки въртящи се колела има по-голяма вероятност за преобръщане на количката.

Препоръки при употреба
Никога не оставяйте детето без надзор! Преди употреба се уверете, че всички заключващи механизми и устройствата за закрепване на корпуса на количката и седалката са задействани.
Наблюдавайте детето и не допускайте пръстите му да попадат между части, които се движат заедно и в близост.
Освобождаването на заключващ механизъм при препятствие или удар би могло да доведе до преобръщане на количката.
Използвайте колан веднага щом вашето дете започне да сяда без чужда помощ.

Закупихте опасна детска количка?
Върнете я на продавача, поискайте парите си обратно и информирайте контролните органи за предприемане на действия по забраната на рисковия продукт и изтеглянето му от пазара и потребителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене