Ромски деца се включиха в ученически игри по програмата „Спорт за всеки“ в Кюстендил

Ученически игри под мотото „Спорт за всеки“ се състоят днес на стадион „Осогово“ в Кюстендил. В състезанията се включиха деца от училища, в които се обучават деца от ромски произход в Кюстендилско, определени от директора на Регионалното управление на образованието в Кюстендил.

Състезанията са в четири дисциплини между три отбора от по двайсет деца, които се обучават в четвърти и пети клас. Надпреварата ще завърши с награди за всички, защото идеята е всички да могат да спортуват, съобщиха за БТА от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). По време на паузите между съревнованията децата показват и своите артистични заложби.

Инициативата се осъществява по проект „Подобряване на координацията и диалога между полицията и ромското общество“, финансирана по програма „Вътрешни работи“ на Норвежкия финансов механизъм, а ГДНП е бенефициент по проекта. Проектът предвижда подобряване на координацията и диалога между полицията и ромското общество. Кюстендил е домакин на първото мероприятие по проекта, а такива са предвидени в още девет областни града в страната и ще приключат до края на октомври.

По проекта е предвидено изграждането на 20 приемни помещения или реновирането им в десет областни дирекции, в които има райони с компактно ромско население. „Полицейският инспектор е най-близо до хората и когато няма приемни в самите ромски махали, се затруднява достъпът на хората до органите на реда“, посочиха още организаторите.

Предвижда се и обучение на полицейски служители за работа с ромската общност и разкриване на признаците за радикализация и тероризъм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене