Изпълнителният директор на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев: Няма желаещи за членове на ТЕЛК, проблем е и заплащането

За един преглед при специалист НЗОК му плаща 35 лв., за цялата комисия болницата получава едва 20 лв. на преминал пациент

Във всяка многопрофилна държавна и общинска болница ще има поне по една ТЕЛК, а в областните и университетските по две. Разглеждането на повечето документи за освидетелстване ще става на случаен принцип, а решенията ще се пращат и по електронен път. Могат ли лечебните заведения да се справят, за clinica.bg коментира д-р Огнян Митев, изпълнителен директор МБАЛ – Благоевград.

„Ние и сега като областна болница сме длъжни и имаме ТЕЛК. Проблемът не само при нас, но и в останалите лечебни заведения е, че няма достатъчно специалисти. Едва успяваме да покрием стандартите, които и без това са завишени. Няма откъде да намерим повече лекари. Много трудно ще успяваме да се занимаваме и с комисията. Впрочем, преди време ние имахме дори два ТЕЛК-а. Една от колежките обаче се разболя и продължително време беше в болнични, не можеше да работи. Решенията на пациентите закъсняваха. Затова се наложи да я закрием.

Много трудно бихме се справили с организацията и поддържането на още една комисия. Добре е, че все пак позволиха в състава да влизат и лекари от самата болница. Те ще работят в нея почасово. На цял работен ден е невъзможно. Въпреки това проблемите остават. Един от тях, и то никак немаловажен, е заплащането. ТЕЛК-ово решение се дава от комисия, обикновено с трима членове специалисти.

В доболничната помощ за един преглед при специалист Националната здравноосигурителна каса му заплаща 35 лева. При нас, при тричленна комисия, всеки от които също извършва преглед, обработват съвсем не малка документация, а има и секретар, болницата получава едва 20 лева на преминал пациент. Дочувам, че има обсъждания сумата да бъде увеличена, но това все още не е факт. Трябва да се дадат адекватни пари на хората, които вършат тази работа още повече, че те ще бъдат в ТЕЛК в извънработно време, когато нямат ангажимент в самата болница. Във всички случаи ние не можем и нямаме право да им даваме пари за тази работа от приходите ни по клинични пътеки. Затова следва да се реши въпросът със заплащането на тези хора, защото вършат отговорна работа. Ако трябва да обобщя, ще бъде трудно. Дори не виждам как всичко това ще се случи при сегашните условия.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене