Тържествено откриха Почетното консулство на Казахстан в Благоевград

106771-kazahstan-pochetno-konsulstvo-01

Почетно консулство на Република Казахстан бе тържествено открито днес в Благоевград. Официално лентата бе прерязана от кметът на Благоевград Атанас Камбитов, почетният консул Митко Солаков и консулът на Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин.

С поздрав от ансамбъл Пирин започна церемонията по тържественото откриване, която се състоя пред зала „22 септември”, сградата в която ще се помещава чуждото представителство. Увереност, че консулството ще бъда от полза на всички в Благоевград, не само на студентите от Казахстан, обучаващи се в града, изрази кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

„Изключителна чест за нас гражданите на Благоевград е да открием почетното консулство. Нещо, което за първи път се случва в историята на нашия град. Това е пример как разстоянията могат да бъдат съкратения, а хората сближени. Това ще даде тласък и на двустранните отношения между Община Благоевград и някои от градовете на Казахстан и ще бъдат стимулирани бизнеса, културата и туризма“, каза градоначалникът Камбитов.

 

Посланикът на Казахстан Н.Пр. Темиртай Избастин подчерта, че Благоевград не е избран случайно за дом на почетното консулство.

„Избрахме Благоевград защото е икономически културен и образователен център на Югозападна България. Офисът на консулството обхваща по-голямата част от страната – от Видин до Сандански. Също така в този окръг има много известни курорти като Банско, Сандански и други, които се надявам много наши туристи да посетят“, каза Н. Пр. Темиртай Избастин.

 

За свой почетен консул казахстанската страна е определила българския гражданин Митко Солаков.

„Аз съм сигурен че трудолюбивите Благоевградчани могат да намерят реализация на амбициите си във връзките с Казахстан“, изтъкна Митко Солаков и увери, че ще работи за създаване на здрави бизнес-отношения между Благоевград и Казахстан.

 

Пожелание за добра и ползотворна работа на консулството отправи и неврокопският митрополит Серафим, който беше сред официалните гости на откриването. На официалната церемония присъстваха и народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева и Георги Андонов, председателят на БСП Михаил Миков и депутата от левицата Кристиян Вигенин, кметове на общини от различни области и други.

Решението за ситуиране на Поченото консулство бе гласувано от съветниците в Благоевград в края октомври. Консулският окръг ще обхваща областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене