Поклон пред паметта на Гоце Делчев! Благоевград отбеляза 120 години безсмъртие

С възпоменателно шествие и полагане на венци и цветя в Благоевград бяха отбелязани 120 години от гибелта на революционера Гоце Делчев.
В знак на признателност към делото на войводата почит отдадоха председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков.
Венци пред паметника на Гоце Делчев бяха положени от името на министър – председателя Гълъб Донев и от командира на 3-то Бригадно командване полк. Митко Балтов.

Ритуалът започна с възпоменателно шествие, предвождано от 10-метрово знаме на Р България и портрет на Гоце Делчев. То тръгна от Съдебната палата, продължи по централната улица „Тодор Александров“ и стигна до площад „Македония“.
„На 4 май 1903 година в пантеона на безсмъртните българи влезе революционерът Гоце Делчев“, каза в речта си кметът на Благоевград Илко Стоянов и продължи: „Днес 120 години по-късно отдаваме почит пред паметта и героизма на този изтъкнат родолюбец, посветил целия си живот на свободата на Македония и Одринско в името на обединена България.

Величествеността и саможертвата на войводата в българската памет са безспорни, но даваме ли си равносметка какво ни завеща това безсмъртие и разбираме ли добре посланието, което ни остави роденият в Кукуш, Егейска Македония революционер?!: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите“.
Макар да не му е съдено да се включи в Илинденското-Преображенското въстание Гоце Делчев остава в историята ни като водач на поробените българи извън България.

Историкът и дипломат Симеон Радев, съвременник на Гоце Делчев описва апостолската мисия на революционера с думите:
„Той бе един праведник – с кама в пояса. Легендата го представлява като една бесна хала – и наистина, никой не бе равен нему по смелост – но в неговата природа преобладаваше мечтателност. По призвание той бе роден за апостол. Такъв бе и по мисъл. Но това чедо на Кукуш бе разбрало, че преди всички идеали върви тоя идеал: да бъдеш член на една свободна народност в една свободна земя. И без да одуши в себе си социалните пориви, той бе в Македония революционер като българин.“
Убеден в идеите си за братство между народите, отхвърляйки тиранията в края на април 1903 г. Гоце Делчев пада убит в сражение край село Баница, Серско.
Поклон пред делото и паметта на една от най-значимите личности в историята, символизираща свободолюбивия и непреклонен български дух“, каза още Стоянов.

Непосредствено след кмета на Благоевград пред паметника на Гоце Делчев излезе и председателят на НС Росен Желязков.
„Днес не просто отбелязваме заветната дата от гибелта на Гоце Делчев. Днес е ден да си спомним героя и неговото дело, защото всеки е жив докато го помнят. Гоце Делчев е описан от Яворов като хайдушко божество и не защото той е искал да бъде обожествяван, а защото с делата си е дал основание да се счита за втория Апостол на Българското национално революционно движение.
Любовта на Гоце Делчев към Родината и към идеята за националното обединение са завета на войводата към бъдещите поколения. Неговата вяра, че саможертвата си заслужава, тази убеденост на революционерите е част от гена на българския героизъм. Какво е посланието за нас? – посланието е любов и вяра. Любов към родината, любов към завета да сме единни, обединени в каузата и вяра, че ние и нашите следовници ще я постигнем. Нека тази вяра ни води не само в дните на чествания, нека ни съпътства непрекъснато, защото тя е част от нашата национална идентичност, това е част от нашето ДНК. Поклон пред паметта на Гоце Делчев“, каза в част от словото си Росен Желязков.
Честванията завършиха под звуците на химна на Р България и отдаване на военни почести.

Всички присъстващи коленичеха и сведоха глава пред героичния подвиг на загиналите за свободата на Родината.
Сред официалните лица на церемонията бяха секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, свещеници от църквата „Въведение Богородично“, военнослужещи, представители на ОД на МВР – Благоевград, политически партии и културни и образователни институции, общественици и жители на града.

В ритуала участие взеха РК „Традиция“, ТФ „Ритмика“. Водеща на церемонията беше актрисата от ДТ „Н. Вапцаров“ Албена Чобанова, а стиховете „Хайдушки песни“ от П. Яворов рецитира ученикът от ПГСАГ „Васил Левски“ – Благоевград Атанас Божурски.
Непосредствено преди официалната част от програмата, свързана с честванията, кметът Илко Стоянов откри в Регионалния исторически музей изложбата “Безсмъртният апостол Гоце Делчев“, посветена на делото на идеолога на ВМОРО. Експозицията ще остане подредена за жители и гости на града до края на месец май.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене