С Клайдерман и гайда откриха новия арест в Благоевград

В истинки празник се превърна днес откриването на новия арест в Благоевград. Той се намира на улица „Свобода“ в сграда, в която на долния етаж има читалище, там е и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Новият дом за задържаните лица е с площ от 900 квадратни метра. Изградени са 13 килии с 52 легла. Това е най-модерният арест в цялата страна, увери днес зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев. За ремонта са похарчени около 1,6 милиона лева. Има служебни кабинети, миялно, разливно и техническо помещение, приемна, стая за дежурните, помещение за отдих на задържаните, кухня, кабинет на командира на отделението, оръжейна, стая за началника на сектор арести, лекарски кабинет, канцелария за свиждане, стая, в която арестантите ще могат да се срещат и говорят с адвокатите си.

Направени са още пропуск, кабинети за началника на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ и за инспектор “Пробация”, склад и санитарни помещения, перално, сушилно помещение, спални помещения за задържаните лица, каре за разходки, постова кабина. Санитарни възли има в спалните помещения, но те са метални от съображения за сигурност.
Тържественото откриване се състоя, макар че миналия месец правосъдният министър Надежда Йорданова даде на Софийска градска прокуратура обществената поръчка за построяването на ареста. Причината са фрапиращи нарушения, установени от Агенцията за държавна финансова инспекция при търга за избор на изпълнител. Преустройството на ареста в Благоевград е посочено като пример за елиминиране на участници в обществената поръчка. От 8 фирми 6 са били отстранени и останали само двама, като накрая спечелил този, който дал с по-високата оферта. Поръчката бе спечелена от столичното дружество „Инфраструктурно строителство“ АД и оферта от 1 586 905 лева.

„Има нарушения в критериите за оценяване на кандидатите. Ако бяха направени правилно, то класираният втори щеше да е първи. Изпратихме копие от доклада до Софийска градска прокуратура да прецени има ли състав на престъпление и да се търси наказателна отговорност от виновните лица. За нарушения на закона, които не са престъпления, изискахме от ГД „Изпълнение на наказанията“ да наложи дисциплинарни наказания на виновните длъжностни лица“, каза зам.-министър Емил Дечев. Той даде и конкретен пример – установени са случаи, в които са подписвани протоколи и командировъчни на служители от ГДИН, за които се оказва, че не са командировани. Загубата от обществената поръчка е около 138 000 лева и тя е резултат от неправилно извършената класация.

Прерязването на лентата за новия арест премина празнично и в приповдигнато настроение. Не лисваха и пожелания, който обаче не кореспондираха с тези при откриването на нов дом. Всички си пожелаха по-малко гости на модерните килии. Церемонията премина класически с музиката на известния пианист Ричад Клайдерман и с живо изпълнение на гайдар в народна носия. Ритуалът не мина без разпучване на питка, рязане на лента и водосвет от свещеник. За да е всичко на ниво, беше подготвен и кетъринг за гостите на тържеството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене