В навечерието на Гергьовден: Миряни ще пренощуват в църквата на Преподобна Стойна

В санданското село Златолист живеят десетина души, но всеки ден тук пристигат много туристи. Причината за интереса на гостите към населеното място е църквата „Свети Георги”, в която е живяла до кончината си през 1933 година Преподобна Стойна, смятана за светица от местните жители. Най-голям е напливът в храма в навечерието на Гергьовден, когато нашенци и чужденци пренощуват в светата обител с надеждата за изцеление и помощ.

„Преподобна Стойна е предшественичка на Ванга. Не е случайно, че Ванга идваше тук и оставаше по няколко дни, за да се зареди с енергия и сила да може да помага на хората”, твърдят по-възрастните жители на Златолист. Всеки ден пристигат десетки коли, а в събота и неделя в селото паркират и много автобуси с туристи. Църквата е прочута със своята лечебна и чудодейна сила. Тук идват и много екстрасенси от България, съседните страни, Русия, Казахстан, твърдят хората в селото.

Те са убедени, че в Златолист още витае духът на баба Стойна и помага на истински вярващите. Затова и много бездетни семейства търсят помощ в храма. После пък някои от тях кръщават децата си Стойна, ако са момичета, или Георги, ако са момчета. Защото знаят, че светецът и смятаната от местните хора за светица са направили чудото. Но трябва да носиш вярата в себе си. Тук е силен енергиен център, събират се божествена, земна и косическа енергия. Затова се увеличават стаите за гости, до храма също построиха сграда за миряни.

„През 1912 година турски ага дошъл с войска да изпепели храма, но Стойна му казала веднага да се прибира, че децата му са тежко болни. Турчинът се върнал у дома, уверил се, че не го излъгала и вместо с огън дошъл отново с дар за монахинята. Свети Георги и Преподобна Стойна вършат чудеса“, споделят жителите на Златолист.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене