С голяма ледена скулптура с формата на кръст Кюстендил ще посрещне Богоявление

С голяма ледена скулптура с формата на кръст Кюстендил ще посрещне Богоявление. Това съобщи за БТА кюстендилският художник Евгени Серафимов. Концепцията на проекта е вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в глобален мащаб. Формата на скулптурата дава посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност, възкресение. Самият пърформанс пък кани съвременното изкуство на гости в Кюстендил с надеждата за повече съвременни арт проекти. „Всъщност в проекта се преплитат темата за екологията, християнството и изкуството“, разказа Серафимов.

„Често пъти не си даваме сметка, когато създаваме изкуство под най-различна форма, особено, когато е в голям размер, какво остава в природата след него. В нашият случай това е изкуство, което ще съществува известно време и след това ще изчезне, без да нарушава равновесието в природата. Напротив, то ще повтори идеята за възкресението, защото водата не изчезва. Тя е лед, след това се стопява, може да се изпари, отново да замръзне, но не умира. Затова е и формата на кръста“, разказа Серафимов.

В основата на проекта стои изграждането на ледена скулптура с формата на кръст край воден басейн до Кюстендил или планината над него, в зависимост от температурите. Предвижда се ледени късове от този воден басейн да бъдат подредени в предварително изработена метална конструкция, която ще държи скулптурата, с размери 2,5/2,0 м.

Проектът ще проследи разтапянето на ледената пластика и връщането й във водата. Целият пърформанс ще бъде заснет. „Ледът е много красив. На различно осветление, по различно време на деня ще изглежда съвсем различно. Светлината ще преминава през него и всъщност природата ще рисува. Нашата работа ще бъде да проследим как се разтопява и през какви фази преминава“, разказа кюстендилският художник. Самата скулптура ще бъде изградена от школата му „Новите майстори“, популярна в Кюстендил и страната със серия различни мащабни проекти.

Проектът е наречен „Изкуство без въглероден отпечатък“ и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“. Заснемайки и проследявайки разтопяването на скулптурата и естественото връщане на водата в природата, проектът прави препратки към анти-изкуството в течението на дадаистите и последвалото движение лендарт (land art – ландшафтно, пейзажно изкуство).

„Това е класически лендарт. В България тези екологични форми на изкуството са познати, но не се правят. Сигурен съм, че предстои нещо красиво и интересно“, каза художникът.

След заснемане на изграждането и „изчезването“ на ледената скулптура, през м. юни ще бъде подредена фотографска изложба, на която ще се представят различните етапи, през които е преминала тя във времето. „Ще организираме и форум – за чистотата на водата, за екологията. За мен е важно с цялото общество да работим в една и съща посока, особено когато става въпрос за млади хора, които ще участват в реализирането му. Този проект е интересен за нас, сигурен съм, че стане и много красив и естетичен, защото лендарт изкуството – от природата, с природни материали, дава една наистина по-различно разбиране и разчита много на истинската красота“, допълни той.

Серафимов разказа, че идеята му е дошла през миналата година на Богоявление, когато цяла България потапя кръста в ледените води. „Когато е много студено, младите момчета трябва да разчупят леда, за да спасят кръста. Този кръст символизира и вярата, и изкуството, и връзката с природата и екологията. Нашият проект, дава много посоки за размисъл и се надявам на един интересен форум, който предстои да се случи“, допълни Серафимов.

„Ще бъде нещо интересно и неочаквано, защото лендартът провокира, а самият процес не е безкрайно контролиран. Какво точно ще се получи, какви ще са структурите, светлината, цветовете, как ще се топи и как децата ще видят този лед – всичко това е много креативно като материал“, разказа още художникът.

Той посочи, че идеята няма прецедент в България и се радва, че Кюстендил като град на художниците и познат основно с класическо изкуство, сега ще се опита „да отвори страницата“ и за съвременни форми на изкуството, които се случват често пъти извън художествената галерия.

„Когато реализирахме нашите urban (градски) проекти видях, че те се приемат добре, а чрез тях градът все повече стои като град на художниците на всякакво ниво. Сега чакаме да паднат температурите, да се появи ледът и започваме да работим. Това ще е дълъг период и моята мечта е да се случи на Богоявление. Така би се получило хубаво послание от нашия град, който има установени традиции и в православието, и в изкуството“, посочи още Серафимов. Той допълни, че проектът надгражда и вече реализирани други такива инициативи от школата „Новите майстори“, свързани с екологията – с почистването на реките Струма и Банщица.

Самата метална конструкция в бъдеще ще бъде използвана за други подобни проекти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене