Кметът Илко Стоянов: Над 5 млн. лв. от бюджета на общината са изхарчени за „Франкофоли“, но без нито един лев приход

Над 5 млн. лв. са били похарчени от бюджета на Община Благоевград за провеждането на фестивала „Франкофоли“ в периода 2016 – 2019 година, само последната година са дадени над 1.6 млн. лв. Това каза на пресконференция кметът Илко Стоянов в отговор на въпроса „Защо в Благоевград вече не се провежда музикалното събитие“. Той уточни, че на фона на разходите няма нито един лев приход. За сравнение той даде Blagoevgrad Southwest Festival, чието първо издание се проведе миналата година. По думите му събитието е струвало на общината около половин милион лева, но са били генерирани 100 000 лева печалба.

Той подчерта, че едно от първите неща, които е направил, когато е станал кмет, е да проведе разговор с представители на френското посолство, в това число е коментиран и фестивала „Франкофоли“. Още в хода на разговорите е станало ясно, че музикалното събитие няма нищо общо с френската държава, а е собственост на частна фирма. Тогава се оказало, че представител на въпросната частна фирма за България е бившия зам.-кмет по култура Христина Шопова.

„Това означаваше, че ние трябва да сключим договор с нея. Това ни се стори неправилно“, каза Стоянов. Той подчерта, че е сметнал за неправилно да се сключва договор с бившия заместник – кмет на фона на това, че за фестивала за похарчени над 5 млн.лв., а Благоевград не е получил нищо срещу това. Според него срещу въпросната сума е можело поне общината да придобие запазена марка върху фестивала, но дори това не се е случило. Сега Благоевград си има запазена марка върху два фестивала, един от които е Blagoevgrad Southwest Festival. През тази година музикалното събитие се планира за 8 и 9 септември, като се очаква да участват селекция от балкански изпълнители.

Дали в Благоевград някога отново ще се проведе „Франкофоли“ към момента не е ясно, макар че Стоянов подчерта, че от общината „не са затворили вратата“, просто на този етап не могат да си позволят да дадат 1.6 млн.лв. за събитие, което не носи никакви приходи за бюджета, а само разходи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене