Депутатът от ГЕРБ Г. Георгиев: Югозападът изостава, трябва да развиваме земеделието, индустрията и туризма

Г-н Георгиев, за втори път в рамките на два парламентарни избора получавате подкрепата на избирателите в област Благоевград. Какви са проблемите на хората и как може да ги реши един народен представител?

– Проблемите са много, и то не само в община Сандански, но и в цялата Благоевградска област. На първо място е инфлацията. Цените са недопустими. Много хора не могат да си позволят и продукти от първа необходимост.
Как можем да спрем инфлацията?

– С редовно и компетентно правителство. От две години държавата се ръководи от неопитни хора, които не са излизали от София. Работим със стар бюджет, който не отговаря на сегашните нужди на държавата. Министерствата са тромави, защото действат на принципа „проба-грешка”. Държавата не е училище, в управлението човек трябва да отиде подготвен.
Имате натрупан опит през годините, бяхте председател на Общинския съвет, втори мандат сте избран за депутат. В нашия регион основният поминък са животновъдството и земеделието. Как може да се решат проблемите в този сектор?

– Държавата трябва да работи за интересите на хората от бранша. Те изпитват затруднения – от взимането на субсидии до трудности при продаване на продукцията си на честни цени. Затова се обръщам към тях, за да им кажа, че съм готов да съдействам както на вече работещите, така и на онези, които обмислят да предприемат дейност в бъдеще. Освен това е нужно и регионът да се развива. Има много земи, които не се обработват. Единственият начин младите да видят бъдеще в земеделието е, ако то осигурява стабилност и добри доходи.

– Кои други сектори са важни за развитието на региона? Благоевградска област граничи с Гърция и Северна Македония, как ще работите за трансграничното сътрудничество?

– Какво стана с леката промишленост? Кметовете говорят за индустриални зони, а една не видяхме. За да доведем инвеститори, те трябва да осигурят терен за инвестиция. Регионът е удачен за лека промишленост, която да не замърсява природата и да създава добре платени работни меса. Туризмът също използва целия си потенциал. Сандански, Петрич и Гоце Делчев могат много повече. Ако имат нужда от експерти, сме готови да съдействаме. Относно връзката между България и двете държави съседки – Гърция и Македония, засега не се възползваме от това.
Защо не се възползваме? Какво е нужно да се случи?

– Първо да завършим АМ „Струма“. Тя оставя в изолация градове като Сандански, Петрич, Банско, Гоце Делчев, Разлог… Освен това, ако не бъде завършена навреме, ще връщаме парите на Европа. Не остана и много време, пропиляхме 2 години, в които не се направи нищо. Имаме проблем и с тапите на ГКПП – Кулата. Сегашният път вече не отговаря на изискванията – българските камиони чакат с часове в задръствания. На първо време пътят трябва да се разшири. Влизането в Шенген ще облекчи допълнително нещата.
Как ще помогнете на общините Гоце Делчев, Гърмен, Банско, Сатовча, които нямат избран народен представител?

– Колегите в 49-ото НС, избрани от област Благоевград, ще бъдем солидарни към тях и сме готови да им помагаме. Аз лично посетих тези общини по време на кампанията, където имам много приятели. Запознати сме с техните проблеми, така че искам да знаят, че съм насреща, за да им съдействам.

 

– Не мога да не Ви попитам какви са проблемите на Сандански и селата, и как може да помогнете на родния си край?

– Голям проблем на Сандански и населените места е водопроводната и канализационна мрежа. Старите етернитови тръби образуват постоянни аварии и рушат инфраструктурата. Жителите на града са изморени от неудобствата, а туристите – разочаровани от градската среда. Проблемът може да бъде решен единствено с нов воден цикъл.

Мога да съдействам за кандидатстване пред МРРБ по проекти. Също така Община Сандански трябва да кандидатства за изграждане на ново кръгово след бул.“ Европа“, за да се облекчи задръстването на входно-изходните артерии. За това също мога да помогна. Инфраструктурата на града е в окаяно състояние и създава проблеми с паркирането, уличната регулация и тротоарите. Необходим е спешен ремонт на главната ул. „Македония“, ул. „Св.св. Козма и Дамян“, ул. „Св.св. Кирил и Методий“. Нужни са ремонти и на ключови улици по селата.
Паркът на Сандански е застрашен от застрояване, може ли да се спаси?

– Парк „Свети Врач“ трябва да бъде защитен и в бъдеще – разширен. Строителство в парка не трябва да се допуска. Има много инвестиционни интереси и винаги ще има, но инвеститори и политици трябва да разберат, че това място е свещено за съгражданите и трябва да остане съхранено за бъдещите генерации.

– Сандански е синоним на здраве и туризъм. Как се справя градът в този сектор?


– Сандански предлага много видове туризъм, но в нито един не е водеща дестинация на национално ниво. С качествена работа можем да бъдем лидери в поне два от тях. Освен споменатата инфраструктура са нужни по-добра реклама, добра база и безупречни услуги. Конкуренцията не спи – Банско и Велинград го доказаха.

Имаме потенциал за развитие и на спортния туризъм. Трябват още футболни терени. Сандански е единственият град в България, в който отборите могат да провеждат зимна подготовка, а градът не се възползва от тази си възможност. В момента клубовете ходят в Кипър, Турция и Гърция. Не използваме пълноценно и лекоатлетическата писта. Тя е направена за тренировка на най-добрите български атлети, а не виждам да идват тук, за да тренират. Необходимостта от изграждане на закрит плувен басейн е задължителна за развитието на плувните спортове. Не е довършена и многофункционалната спортна зала. Трябва да се намери финансиране за 2-те външни спортни площадки. Освен това трябва да се завършат и паркът, и алеите, които бяха предвидени в оригиналния проект на залата. Готов съм да съдействам, няма как всичко това да стане наведнъж, но е нужно да работим усърдно и да постигнем възможно най-много от изброените приоритети.

Интервюто взе ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене