Анализатор огласи какъв кошмар ще дойде, ако ПП-ДБ управляват

Правителство на ПП-ДБ би било едно от най-зависимите за всички времена, смята Весислава Танчева

Ако бъде гласувано правителство на коалицията ПП-ДБ в парламента, това автоматично означава, че ще имаме едно от най-зависимите правителства на всички времена, защото парламентарното мнозинство се управлява от ГЕРБ и ДПС.

Това мнение изрази в ефира БНР Весислава Танчева, комуникационен експерт и политически анализатор, активист от гражданското сдружение „БОЕЦ“.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ имат абсолютно мнозинство в парламента – имат над 140 гласа заедно, тоест биха могли теоретически да свалят което и да е правителство, когато им е нужно да го направят. Биха могли да си го свалят във всеки момент, в който им е изгодно, в контекста на местните избори.“

Въпреки че е скептично настроена реформа в прокуратурата да се случи в този парламент, Танчева не вижда „как ПП-ДБ биха могли да се откажат от опита да направят нещо, да отбележат какво трябва да се направи“. Според нея ПП-ДБ няма да отстъпят от това, което казват досега.

„Всяка тяхна крачка назад, всяко тяхно приближаване, отъркване, ритуално, в ГЕРБ и фигурите, които бяха споменати като организирали на практика атентат срещу главен прокурор, би било имиджова щета и те го осъзнават.“

„Тези две паралелни политически сили, които тичат в паралелни писти и сякаш в паралелни реалности – това се случва вече години наред. Една част от обществото наистина тича в паралелна реалност през всичките тези години, очаквайки, мечтаейки да живее в правова държава.

Правовата държава съдържа в себе си всичко онова, за което сега и ГЕРБ се сеща, че съществува. Но и за ГЕРБ, и за прокуратурата тази реалност сякаш не съществуваше.

За тях реформата приключи 2015-а, с кастрирането на закона, т.нар. исторически компромис на Христо Иванов, с обеззъбяването и обезсилването на всички реформи в правосъдната система, които тогава бяха предвидени, започнати и уж обещани да бъдат извършени от Борисов.

2023-а сме.

Близо 8 години тези две паралелни политически сили, два отбора, обществени, тичаме в паралелна реалност“, коментира Весислава Танчева в предаването „Преди всички“.

Запитана какви шансове има Мария Габриел с първия мандат, Танчева посочи:

Влязла е в това блато, в което май не очакваше, пристигайки от Брюксел в София. Всичките ѝ усилия бяха обезсмислени от нейния шеф Бойко Борисов, който каза – ако няма правителство с първия мандат, няма да има друго. (…)

Поставя някого на топа на устата, в позиция да носи някаква отговорност, след което го изоставя. Мария Габриел получи поредната порция от това поведение на Борисов. (…) Тя се озова в тази ситуация – изоставена да носи сама отговорност за това, което се случи.

В една реплика той на практика натопи едновременно Мария Габриел и Десислава Атанасова.“

Онова, от което Борисов и може би не толкова партията му отчаяно има нужда, е в момента да има правителство, смята Танчева.

„Лично той. Защото има нужда от време, за да се постигне отново този баланс на силите между него, Делян Пеевски и Гешев от една страна, Борисов и неговата групировка от друга страна. Това прилича на установяване на равновесие, на баланс на силите между онези мафиотски групировки от края на 90-те години.“

Като изключително опитен политик Корнелия Нинова има силно изострени политически инстинкти. Това, което тя направи часове след като Гешев ритуално си скъса оставката, беше израз на много точен политически инстинкт, изтъкна Танчева.

Тя на практика каза, че този парламент няма повече живот и без да го споменава, всъщност мина в предизборен режим.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене