Мощанската къща в кв. „Вароша“ се превръща в място за обучение и изяви на децата на Благоевград

По предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов Мощанската къща в кв. „Вароша“ ще бъде предоставена на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, където възпитаниците на различни школи ще могат да се изявяват и да развиват таланта си.
Решението бе взето днес по време на заседание на Общински съвет.
В ЦЛТРДБ се обучават над 1600 деца. Броят им нараства значително през последната година, поради което помещенията ползвани от Центъра се оказват недостатъчни за провеждането на занимания.

„Благодарение на доброто управление на директора Богдана Костадинова интересът към ЦЛРТБ се увеличава непрекъснато. Налице е успешното развитие на възпитаниците на различните школи, резултатите от изявите им са отлични“, коментира кметът Илко Стоянов.
Той подчерта, че множество родители и деца на Благоевград очакват с нетърпение отново Лятната академия, която предстои да бъде организирана през следващите месеци.
В рамките й се организират безплатни занимания за ученици в предучилищна и начална училищна възраст, като целта е да се предоставят възможности за пълноценно ежедневие на малчуганите по време на лятната ваканция.

През миналата година Академията бе посещавана от стотици деца.
До момента Мощанската къща, която се предоставя на ЦЛТРДБ, се ползваше от търговско дружество, с което е сключен договор преди години.
Мощанската къща е построена през 18 век. Тя е една от първите в старинния квартал „Вароша“ в Благоевград. Обявена е за архитектурен паметник. Преди години къщата е отнета в полза на държавата, а по-късно реституирана. Наследниците на имота обаче решават да я оставят за обществено ползване.

„След 1990 година имаше големи апетити къщата да се възвърне от разни хора с бизнес интереси, но наследниците, моите деца и лично аз не приветствахме такава идея“, коментира Екатерина Мощанска – Чакалска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене