Кметът на Симитли Апостол Апостолов: Рафтинг комплексът с над 15 сгради в Кресненското дефиле е изграден в защитена зона и е напълно незаконен

Рафтинг комплексът в Кресненското дефиле, който включва бунгала, ресторант, бар, обучителен център и сервизни помещения, е изграден в защитена зона и е напълно незаконен. Цял туристически комплекс е изграден абсолютно незаконно от рафтъри в защитената зона по Натура 2000 „Кресна – Илинденци“ в Кресненското дефиле.

Построени са над 15 постройки – бунгала, ресторант, бар, сервизни помещения, помещения за събития, обучителен център и други, които се намират в началото на Кресненското дефиле. Селището е бизнес проект, зад който стои Българска федерацията по рафтинг. В него се развива туристическа дейност, без тя да отговаря на изискванията за местата за настаняване и хранене, съгласно Закона за туризма. Цялата дейност, която рафтърите извършват в река Струма в Кресненското дефиле, е със съмнителна законност, съобщи сайтът ekonovini.bg.

Репортер на „Струма” потърси за коментар кмета на Симитли Апостол Апостолов, тъй като повечето от територията на дефилето, включително и Кресненските ханчета, са в землището на неговата община.

„Преди 5-6 г. търсих документи от рафтърите, които тогава ми представиха строително разрешение, издадено от „ДГС Симитли”, тъй като там е горски фонд. Тогава директор на Горското стопанство беше Борислав Кутузов. Това строително разрешение е невалидно, тъй като то се издава от Общината, а не от ДГС. Сградите са незаконни, казвал съм го и на АПИ, още преди да се разрастне комплексът. В най-скоро време предстоят мерки в тази посока“, заяви кметът Апостолов.

Реката е публична държавна собственост и без разрешителни от РИОСВ – Благоевград никой няма право да извършва каквато и да било дейност в коритото на река Струма. Още по-малко в защитената зона „Кресна – Илинденци“. Рафтинг федерацията печели от реката, тъй като за спускане с гумена лодка или каяк желаещите заплащат по 60 лв., и то без да им издават касов бон. В същото време рафтъри и еколози от години саботират изграждането на АМ „Струма” през Кресненското дефиле.

„Рафтърите бяха подписали декларации, които са при мен, че нямат нищо против да се построи магистралата“, добави кметът на Симитли. Напоследък обаче започнаха да организират протести, последните два от които с лодки, пред Община Кресна.

Интересът на рафтърите е да си остане съществуващият път, за да има лесен достъп до вилното им селище и да ползват река Струма, без да плащат никакви лицензионни такси или наем. Зелените пък лобират за два 15-километрови тунела – проект, зад който стои швейцарска компания, твърдят от ekonfvini.bg.

Оказва се, че заради интересите на тази малка група хора – еколози и рафтъри, вече 20 години не може да се довърши АМ „Струма” през Кресненското дефиле. За това време там са загинали над 70 човека, а 400 са тежко ранените. Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и Община Симитли трябва да извършват проверки на място и ако установят незаконно строителство, то всичките постройки в комплекса следва да бъдат премахнати. Това следва да направи и  Басейнова дирекция – Благоевград – да провери по какъв ред и на базата на какви документи се допуска платена туристическа дейност в река Струма. Защото на практика излиза, че зелените са против развиването на всякакви дейности в защитени зони, но само когато не става въпрос за техни хора.

В същото време часовникът тиктака, тъй като срокът на ОВОС за строителството на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле изтича на 23 май. Ако МОСВ и МРРБ не задействат проекта, може да се наложи страната ни да връща средствата не само за незавършената до момента отсечка, но и всички дадени ни пари от Европа за аутобана, или общо над 1,6 млрд. лв.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене