„КМЕТЪТ ВИ ЧУВА”! П. Паунов отговори на въпросите на жителите на община Кюстендил

Кметът на Кюстендил Петър Паунов отговори на десетки  въпроси на жителите на общината в продължение на кампанията си „Кметът ви чува”. Градоначалникът влезе в открит диалог със съгражданите си след първия протестен митинг през февруари, когато около 500 недоволни от драстично вдигнатите местни данъци и такси кюстендилци поискаха оставката му. Изискването, което постави Паунов, е в контактните групи да няма политически ангажирани лица, настоящи или бивши депутати, партийни активисти с мотива, че така нещата няма да се политизират. Протестите спряха, активността се пренесе в социалните мрежи.

Бяха засегнати различни теми от почистване, сметоизвозване, кърпене на дупки до инвестиции и развитие на туризъм.
Ниското тяло на бившия партиен дом, което е част от медико- балнеоложкия комплекс „Св. Иван Рилски” ще бъде отдадено на концесия, информира кметът. Две фирми са заявили интерес да участват в процедурата по концесия.

„Тази процедура е изключително сложна.Общински съвет е гласувал правилата. Сега се надяваме на майската сесия да бъдат внесени документите окончателно, тъй като МС съгласува всяка процедура, има отправени забележки и предложението трябва да отрази направените забележки и се надявам да бъде готов за майската сесия да се гласува“, коментира Паунов.
Като начална тръжна цена се предлага да е 3% от оборота, но не по-малко от около 13 000 лв. месечно.
„Ако през месец май се приключи процедурата и се гласува, юни, юли може да се проведе самата процедура и инвеститорът или инвеститорите, в зависимост от плановете му, още наесен има възможност да започнат да работят“.
Паунов коментира и затварянето на детската площадка в кюстендилския квартал „Колуша“, предизвикала недоволството на майки, изпратили въпросите си.

„Защо кметът не защитава правата на децата? Не е редно децата да са извън игрището и да обикалят, вместо да играят. Площадката е изградена по европейски проект и няма никой право да я затваря“, гневят се майките. Кметът отговори, че  тази площадка е точно за децата и е единствената за деца до 19 години, единственото условие за ползване на площадката е децата да бъдат организирани и с тях да има придружител – педагог, треньор или друг възрастен. Повече от 8 месеца са подавани многократни сигнали до органите на реда за неспазване правилата на площадката, която е за градска среда, коментира кметът.

„Площадката може да се ползва 90 минути на ден, които са достатъчни и към момента, през изтеклата седмица е имало 6 групи, които са ползвали площадката. Те са били между 8 и 10 деца. Видях едно от последните проучвания на български психолог и при запитани 60 деца от какво имат нужда само едно от тях беше отговорило, че се нуждае от пари, всички останали са заявили, че се нуждаят от прегръдка, внимание. Наша работа е да сме до децата. Това място е създадено за удоволствие и за изграждане на стил. Това не е част от дворното място на някой. Призовавам Ви от сърце да ме разберете, грижата е изцяло за децата“, каза кметът.

На детските площадки е забранено да се влиза с храна, с алкохолни напитки, а пушачите ще бъдат санкционирани.

Кметът отговори и на въпрос защо големите вериги не откриват супермаркети в Кюстендил.
„Големите вериги сами преценяват къде да отварят свои магазини, още повече ние не сме настойчиви, защото местният бизнес има  своето място. Една от веригите е закупила имот, който в момента го преотрежда. Не сме канили нито един от тях, защото не смятаме, че плажът трябва да се превръща в хипермаркет. Те имаха интерес към района на плажа. Там има закупен терен срещу плажа и в момента инвеститорите преценяват, всяка от тези вериги е добре дошла, но това е въпрос на инвестиционен интерес“, заяви Паунов.
Той отговори и на въпрос защо места като Банско и Велинград се развиват с бързи темпове, а в Кюстендил няма бум на строителство.
„Едно селце се развива много лесно, защото застроявате нивите около него. Кюстендил е град, областен център, културен център, с индустриални зони и съчетава както туризъм и балнеология и традиции, така и много сериозна промишленост. Така, както искаме да има туризъм, така също искаме да има инвеститори. Затова в Кюстендил не може просто ливадите да бъдат застроявани и да се разраства, инфраструкурата е различна“, каза кметът.
59 разрешения за строеж е издала Община Кюстендил до момента.
Всички паркове и зелени площи се почистват, но заради дъждовното време тревата расте бързо, заяви Паунов.
Коритото на река Банщица ще бъде почистено от треви и храсти през лятото, когато е сухият период. В момента заради дъждовете това не може де бъде направено, каза още Паунов.
Лятото ще заработи отново зоопаркът в местността Хисарлъка, отговори на друго питане Паунов.
„В момента почистваме цялата растителност, има специална техника, дробилка за клони, така че почистваме изцяло, обезопасяваме и лятото отново зоопаркът ще заработи“, посочи Паунов.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене