Дупница посрещна Българския патриарх Даниил

Дупница посрещна Българския патриарх Даниил, предаде репортер на „Фокус“. С особена тържественост духовници и православни християни от Дупница и цялата епархия посрещнаха Българския патриарх и софийски митрополит.

В катедралния храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ беше отслужена патриаршеската света Литургия. Това се случи на Петата неделя след Петдесетница, почитайки паметта на Св. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен.

Стотици миряни от цялата околия изпълниха черквата и дворното пространство. Сред посрещащите бяха кметът на Община Дупница Първан Дангов и екипът му, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, миряни.

Тук бяха Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и иконом Георги Паликарски -архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. Влезлите в храма за литургията не криеха радостта си, стотици успяха да целунат ръка на патриарх Даниил и да получат благословия

След тържествената литургия, Патриарх Даниил освети обновеното футболно игрище на стадион „Бончук“ в града. Тук бяха редица спортни деятели, както и президентът на БФС Георги Иванов.

„Сърдечно ви поздравявам с тази нова придобивка, която дава възможност на децата от града да придобият една физическа култура. Да развиват талантите си и да възрастват като едни здрав, бодри и отговорни деца. Дай Боже да носят славата на Дупница, чрез своите спортин успехи. Да възрастват в дух на спортсменство, на уважение към съотборниците си, ду на братолюбие. Така да усвояват не само телесна, но и духовна култура. Господ ни е създал в душа и в тяло, а народът го е казал – Здрав дух в здраво тяло“, каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил.

„Радвам се, че на този хубав празничен ден наш скъп гост е Светейшият ни патриарх Даниил. С неговите напътствени слова, като наш духовен баща и на скъпата ни Родина, да запомним напътствията за разума и за спортния дух. За всичко онова, което е боголюбиво, с което ние ще имаме бъдещите спортни успехи“, каза кметът на Дупница Първан Дангов.

„Радваме се, че Дупница ще има нов терен, за да може да развива футбола, започвайки от най-важното ниво – сред подрастващите. Реализирахме този проект съвместно с Общината и той е доказателство, че БФС и държавата трябва да са пълноценни партньори в изграждането на футболната инфраструктура у нас“, заяви Георги Иванов.

Тримата високи гости прерязаха символично лентата на новата спортна придобивка. Българският патриарх подари на всяко едно от присъстващите деца по една икона.

Новият тренировъчен терен в спортен комплекс “Бончук“ е изграден по проект, реализиран като съвместна инициатива на местната община и БФС. Съоръжението ще се използва от всички местни футболни клубове и школи и ще позволи на повече от 200 деца да провеждат нормален тренировъчен процес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене