Започна реставрацията на черквата „Свети Никола“ в село Долен

Негово Високопреосвещенство Неврокопският Митрополит Серафим отслужи водосвет и благослови започването на реставрационните дейности на храм “Свети Никола” в село Долен, община Сатовча.

На събитието присъстваха гости и дарители от цялата страна. Там бяха Весела Лечева – министър на младежта и спорта, Николай Шушков – зам.-министър на Регионалното развитие и благоустройството, дарителите Георги Ушев, доц. Цветан Мадански-преподавател в Софийския университет, Жана Иванова – председател на сдружение „Съзидание 2012”, което започва кампанията по възстановяването на храма преди 4 години и други.

Мария Велева от сдружението благодари на всички дарители като съобщи, че в кампанията участват както жители – пенсионери, така и по-заможни дарители, които милеят за родното място и за безценния храм, построен от дедите им.

Всички участници в сдружението са доброволци, припознали този храм със сърцето си и доброволно работят за тази кауза като са благодарни за всеки лев, постъпил в банковата им сметка. Проф. Любомир Пенев укрепва покрива на храма преди години и сега неговите усилия и усилията на сдружението се обединяват.

Със събраните досега 72 хиляди лева през месец май започва реставрацията на стенописите. Те са делона Дебърската школа и са изключително ценни.

В Долен беше и част от реставраторския екип Виолета Господинова и д-р Силвия Варадинова.

Черквата „Свети Никола“ се строила 11 години от 1926 до 1837 г. Поверието е, че човек от селото скрива умишлено икона на Свети Никола и казва на тогавашния управник, че сънувал сън, в който му казват, че трябва да се построи черква на това място. Храмът е национален паметник на културата и има разрешение от Министерството на културата за неговата реставрация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене