Министрите ще предложат на Борисов заместниците си в понеделник

photo_verybig_1354458

Премиерът Бойко Борисов © снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В понеделник министрите от новото правителство трябва да представят на премиера Бойко Борисов предложения за зам.-министри, съобщава в. „24 часа„.

Всеки министър има свободата да номинира свои лични кандидатури за ресора си. Единственото изискване на премиера било в тежките ведомства като финансите, МВР и социалното да има по трима заместници. Идеята била така министрите да
носят пълната отговорност за ведомствата и за екипите си.

Окончателната дума е на премиера – той ще реши дали да подпише заповедта за назначаване на предложените зам.-министри или не. Това правило е записано в закона и в подписаното между ГЕРБ и реформаторите коалиционно споразумение.

Докато Борисов не одобри новите зам.-министри, на местата си остават хората от служебното правителство, тъй като те не са освободени, обясниха от МС.

Част от министрите готвели по два списъка с кандидати за зам.-министри. Единият щял да е с по 2-3 имена за техния ресор. Другият обаче бил подготвен като партийна квота за повече от един ресор. Причината е, че Реформаторският блок искал отговорността да е споделена и да има хора във всяко министерство.

В противен случай от блока се опасяват, че трудно биха прокарвали в парламента решения от техните ресори – правосъдие, здравеопазване, образование.

„Отговорността трябва да е споделена навсякъде, а не ГЕРБ да ни хвърли щекотливите области изцяло“, каза депутат от РБ.

Трети вариант е вторият ешелон на ведомствата да е шарен – с преобладаващи съпартийци, плюс един заместник от друга партия, който да контролира. „Изборът навсякъде ще е според качествата на предложения човек“, обясни вицепремиерът по коалиционната политикаРумяна Бъчварова.

„Даваме си сметка, че ГЕРБ има най-много подготвени кадри и където се наложи, ще помагаме“, коментира тя пред „Дарик“.

Вътрешният министър Веселин Вучков също допусна вчера, че може да му се наложи да приеме зам.-министри от коалиционните партньори. Той обаче щял да държи всеки кандидат да има или професионален опит в МВР, или да е юрист.

Патриотичният фронт ще получи шефското място в агенцията за българите в чужбина, научи още „24 часа“. Постът в момента е свободен, след като служебното правителство уволни досегашния Йордан Янев заради злоупотреби при издаването на удостоверения за български произход без нужните документи. За седмица в агенцията бе назначена Ива Йорданова, но тя напусна сама заради съмненията, че е назначена поради връзката си с лидера на СДС и вече министър на икономиката Божидар Лукарски.

Все още в управляващата коалиция не били наясно и дали областните управители ще се назначават по квотен принцип. Реформаторите искат 1/4 от 28-те областни управители, както и заместници навсякъде. Държат още на участие в държавните агенции и комисии.

Ръководството на парламентарните комисии ще бъдат разпределено на шахматен принцип. Така например зам.-шефът на СДС Румен Христов ще оглави земеделската, където министър е Десислава Танева от ГЕРБ. Почти сигурно ген. Атанас Атанасов от ДСБ ще получи вътрешната комисия, за да контролира министър Веселин Вучков от ГЕРБ.

dariknews.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене