Баташките мъченици на клада… в свободна България

Баташките мъченици

Така бе посрещната иконата „Баташките мъченици“ в Димитровград

Жители на Батак, които продължават да настояват за деканонизацията на баташките мъченици и възстановяване на собствеността на храма „Света Неделя”, са се обединили в прокламация. В нея казват, че искат да изгорят светините. „Описани са подробно исканията и мотивите ни“, каза секретарят на Културно-историческо дружество „Будител” в град Батак Веселин Станков.

„Освен нещата, които много пъти сме коментирали досега, в прокламацията настояваме за публично изгаряне на иконата и житието на мъчениците. Смятаме, че житието като текст и иконата като изображение представят един мит, подменящ истинската история на Априлското въстание в Батак”, заяви Станков. 

Той припомни, че в житието и в Акатиста няма нито ред, че тези хора са загинали през 1876 година, когато са се вдигнали на бунт срещу Османската империя и срещу робството. „Това е основната причина те да бъдат изклани. Трябва да припомним също, че батачани, които са загинали във въстанието, са съзаклятници на Левски и Волов. Не трябва да забравяме и че опълченците от Четвърти революционен окръг и Гюргевския революционен комитет не са вдигнали въстание, за да спасяват поповете и църквата, а за освобождението на България. Така че, канонизацията, която подменя историята на Априлското въстание с митове и легенди, не ни трябва”, коментира мъжът, който иска да поругае иконата.

Според него, ако свещениците бяха разсъдили, биха могли да направят тази канонизация по съвсем друг начин – като канонизират светци-воини. „Ако бяха споменали в житието и в Акатиста, че тези хора са загинали по време на Априлското въстание в България, за освобождението, а не само заради вярата, което е погрешно, трябваше да ги обявят за светци-воини”, добави секретарят на дружество „Будител”. Той каза също, че откакто са направили искане за деканонизация, няма реакция от нито една от институциите, до които е било отправено. 

Самата прокламация издава непознаване на църковния език. „В „Житието и молитвата на баташките мъченици” батачани-борци за национална Свобода са обидени с подигравателни, непристойни думи – „овце” и „агнета отишли сами на заколение” и е заличена с лъжи цялата история за Априлското въстание в Батак 1876г.“, се казва в писанието. Според запознати агнето е символ на разпятието. Агнецът олицетворява Христос. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене