В Сандански : Гърците вече не пазаруват в България

Значително е намалял потокът от гърци, които пътуват до България, за да пазаруват, показват наблюденията на местните търговци в Сандански. Причината е в увеличението на цените на стоките у нас и изравняването им с тези в южната ни съседка, предаде БНТ.

Панайотис е от Кавала. Избрал е да прекара Великден заедно със семейството си в Сандански. Разказва ни, че тази година ще се въздържа от покупки заради високите цени на стоките в търговските обекти.

„Очаквахме да е по-евтино тук, понеже има голяма разлика в доходите ни. Виждам, че са изкуствено завишени цените на всички продукти“, казва той.

„Единственото по-евтино тук е цената на горивото в сравнение с Гърция“.

Според клиентите от южната ни съседка, най-голямо увеличение има в цената на млечните продукти. В магазин за хранителни стоки в Сандански, цената на кашкавала достига до 26 лева на килограм.

„Идват много малък брой гърци, които предимно минават само да попитат като цени, като наблюдение какво имаме във витрината, и си взимат една вода и си излизат. В момента трудно можем да ги накараме да си купят нещо“, казва Петър Гроздилов, търговец.

„Масово гърците, каквито бяха преди години, ги няма. Без да преувеличавам, преди години бях преброил 70 автобуса, които запълваха всяка свободна улица тук, в централната част“, разказва Георги Кунчев от Сандански.

БНТ: А сега колко са автобусите, ако направим някакво сравнение?

– Два-три.

А хотелиерите в Сандански са принудени да предлагат по-изгодни оферти, за да задържат малкото останали туристи от Гърция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене