Бедсвено остава положението в Якоруда

109733-sniag-predel-pochisten

Бедственото положение в общините Якоруда и Велинград остава. Електрозахранването в селата от община Якоруда е възстановено снощи. Пети ден без електричество са селата от община Велинград в района на прохода Юндола.

Пътят за Белмекен и Белово е затворен, пише БГНЕС.

Бедственото положение, обявено в понеделник в пет от селата на община Якоруда остава. Днес след като се обобщят данните от кметовете на селата, ще бъде решено дали учениците ще тръгнат на училище. Те са в принудителна ваканция от понеделник. Снощи е възстановено електрозахранването на бедстващите села Аврамово, Конарско, Бунцево, Бел камен и Смолево. Пътищата до тях са разчистени, населението се снабдява с храна и вода, каза пред БГНЕС секретарят на общината Ибрахим Карафеиз. Според него от данните на кметовете зависи дали ваканцията на децата няма да бъде удължена с още два дни до края на седмицата. Това ще стане ясно по-късно днес.

Само една махала – Клечова на с. Конарско е без електрозахранване, но в момента екипите на ЧЕЗ работят по възстановяването му, което трябва да стане до довечера.

Проходите Предел и Юндола в частта, която е в благоевградска област са почистени.

От прохода Предел до Аврамово обаче край пътя има паднали стотици дървета. Най-апокалиптична е картината с падналите дървета край с. Баня, община Разлог. До разклона за с. Краище те са стотици. Днес по обяд служители на „Благоустройствени строежи“ продължаваха да доразчистват, режейки падналите дървета. В един кратък участък върху част от пътното платно има неотстранени, но отрязани дървета. Тях разчистваше пътноподдържащата фирма.

Гара Аврамово, най-високата на Балканския полуостров с надморска височина 1267 м е затрупана от сняг. Отсечката от пътя за Юндола до гарата не е разчистена. Пред гарата има затрупани автомобили. Мустафа от с. Рохлево се опитваше да освободи от снега затрупания си автомобил. В селото му, което е към община Велинград електричеството е пуснато снощи. Пътят от Аврамово до Рохлево е разчистен, но тесен. „Две коли не могат да се разминат“, каза Мустафа. Според него в село Бутрево, съседно на Рохлево все още няма електричество.

От 7 март е преустановено движението на влаковете по теснолинейката от Велинград до Добринище заради падналите върху линията дървета. По отрязването и премахването им пети ден работят екипите на НКЖИ. Коловозите са затрупани с 50-сантиметров сняг. Поне така е от Аврамово до Якоруда. Между гара Белица и Баня работници възстановяваха скъсаните телефони линии, които вървят покрай жп-линията чак до Велинград. Телефона връзка заради това няма.

Село Пашови, община Велинград, намиращо се на километър след благоевградското Аврамово е без електричество от петък вечер.

„Светим си на свещи“, разказват местните жители. В една от къщите работеше агрегат. Кантонерът Салих от с. Пашови с лопата разриваше снега, за да открие купчината с пясък. Той и още един човек опесъчават отсечката от главния път до селото.

Пътят от Аврамово до Юндола е почистен, но върху асфалта има поне 20-ина см останал сняг. Заради непочистения навреме сняг са се образували коловози и дупки. Край пътя също има паднали десетки дървета, които са отрязани и не пречат на движението.

Местността Юндола – проход и населено място е затрупан от над метър сняг. И тук електричество няма от пет дни.

Пътят към Велинград е почистен според пристигащите от там. В района на село Света Петка от снощи има два закъсали ТИР-а. Електрозахранването в града е възстановено, дотогава е имало проблем и със зареждането на гориво на бензиностанциите, тъй като те не са работили заради липсата на ток.

Пътят за Белово е затворен, за Белмекен също. Пътят за Националната спортна база се чисти от роторни снегорини. По пътя за Белмекен има 3-метрови преспи.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене