Полицията и пожарната в Благоевград публикуваха съвети за безопасност на гражданите през предстоящите празнични дни

Областната дирекция на МВР в Благоевград публикува на официалния си сайт препоръки за безопасност и апел за повишена бдителност за предстоящите празници. От ОДМВР – Благоевград и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) са предприети необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и безопасността на гражданите по време на предстоящите празници, посочват от дирекцията.

От там допълват, че в празничните дни се създават условия за понижена бдителност в хората, от което се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния и призовават към внимание. Сред съветите е да не се оставят незаключени или без надзор за продължителен период жилища.

Ще има засилен полицейски контрол, с цел недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където се очаква съсредоточаване на множество хора. Ще се следи за стриктното спазване на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Проверки ще се осъществяват и за разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол и заплатен акциз, както и съвместни проверки с Българската агенция по безопасност на храните за качеството и произхода на храните.

От полицията призовават стопаните на животни да бъдат предпазливи при контакт с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Често крадци се представят за купувачи, за да огледат предварително стопанства, които после обират, посочват още от дирекцията и призовават да не се оставят непознати лица сами в имота. „Молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-честите способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си“, посочват още от дирекцията.

От ОДМВР-Благоевград е създадена организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден. Засилен ще бъде и контролът на движението по пътищата по време на Великденските празници. През празничните и почивни дни ще е засилен полицейският контрол по главен път Е – 79 и АМ „Струма“ в посока Благоевград – ГКПП Кулата и път ІІ- 19 в отсечката пътен възел – Симитли – Банско – Г. Делчев. Специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“ ще се провеждат в малките населени места и на местата с масово посещение на туристи. Автопатрулите ще имат за цел подпомагане и регулиране на движението при задръствания, както и осъществяване на демонстративен и превантивен контрол към участниците в движението. Ще се активизира контролът по спазване на скоростния режим с мобилните системи от оборудвани с тях автомобили на “Пътна полиция”, ще бъде въведена временна организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на превозните средства,предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12т., вкл. състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника в първия предпразничен и последния почивен ден.

Преди Великден и с цел осигуряване на пожарната безопасност в християнските храмове в област Благоевград, служителите на РДПБЗН извършват проверки, като особено внимание се обръща на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене. От РДПБЗН – Благоевград съветват гражданите да внимават при паленето на свещи около храмовете и у дома.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене