Нинова: Така не може да продължава повече

Снимка: БГНЕС

„Всеки един от нас в кампанията е разговарял с различни хора, с различни очаквания. Но всички те имаха едно искане към нас – да има стабилност, сигурност и да живеят добре. Това е нашата обща задача. Така не може да продължава повече“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ на старта на 49-ото Народно събрание.

„Решението за тези проблеми е тук в тази зала, ние трябва да го намерил. Народното  събрание трябва да решава проблемите, а не да а е част от тях“, категорична бе Нинова, която посочи, че се намираме в политическа и икономическа криза.
„Ние се намираме в тежка институционална криза, икономическа, инфлация, бедност, социална с напрежение и риск за парламентарната демокрация- решението е тук- ние трябва да решим проблемите, а не да сме част от него. Ние ще положим усилията да работим за това“, каза още Нинова и посочи 5 приоритета пред БСП в рамките на това Народно събрание.

Първо – приемането на Бюджет. „Г-н президент, направихте голяма грешка, като отказахте да внесете бюджет за 2023 година. Не ни чухте в края на миналата година. Сега ще ви се наложи да чуете господин Борисов. Ако няма Бюджет, остава вашето правителство, но без пари. Всички ще страдат от това“, посочи Нинова.

Тя посочи и вторият приоритет за БСП – законите, необходими за Плана за възстановяване и устойчивост. „Другите държави вече инвестират тези пари, а ние закъсняваме фатално. Освен това ние побългарихме този въпрос“, посочи Нинова.

Като трети важен въпрос лидерът на БСП посочи борбата с корупцията и съдебната реформа. „Това е въпросът на въпросите“, посочи тя. Нинова подчерта, че заедно с това идват и проблемите с мигрантите, пияните и дрогирани шофьори на пътя.

„Държавата е разграден двор“, отчете Нинова.

Четвъртият приоритет за нас е Шенген, посочи тя. Българският народ е равен на другите европейски народи. Ние намираме като унизително отношението към България за Шенген, заяви лидерът на БСП.

„Пети въпрос – въпросът за войната и мира. Искам да препотвърдя – ние сме за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна. Не на военната подкрепа, не на недай си боже изпращането на жива сила“, посочи Нинова. Тя поиска да се търси всякакви опити да се търси мирен опит за кризата. Подкрепяме всички въпроси в европейските държави в опит за търсене на дипломатическо решение, посочи още тя.

„Това е пътят и това ще се случи, но колкото по-рано, толкова по-добре“, посочи Нинова.

Тя обаче посочи, че за да стане всичко това трябва да има на първо място работещо правителство.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене