Позиция на собственика на фирмата за кетъринг на СУ “Никола Вапцаров” в град Петрич!

Безсънна нощ е за собственика на фирмата, която осигурява кетъринга за средно училище „Никола Вапцаров“. Госпожа Албена Узунова още не може да повярва какво се е случило, защото това е дейност на фирмата и от вече 16 години никога не е имало проблем. Обектът и в Петрич  се проверява редовно, защото е заведение за хранене, персонала също що се отнася до храната за учениците задължително се оставя по една контролна порция от нея в заведението и в училището за което е предназначена. Тази порция служи именно за случай като този с учениците на училище Вапцаров, от ориза с пилешко месо, който е бил в менюто вчера за учениците вече е взета пробата. Позицията на госпожа Узунова следва.

-Преди да започнем с уточняването на случилото се искам да кажа, че този вид дейност извършвам от 2006г. Занимавам се с изхранване на училища, участвала съм в обществени поръчки, когато е имало. Работата ми е свързана много с изхранването на децата и съм отдадена на тази работа. Вчера следобед след 15ч.ми се обади г-н Тулески- директора на училище „Н. Вапцаров“ и ми каза, че има проблем с две или три деца, които са повръщали и са казали, че е от храната, която са консумирали. Вчерашното меню беше пиле с ориз в това училище, по-късно се обади да каже, че болните деца са станали повече и в средата на деня към пет часа следобед пристигнаха екип от Благоевград от РЗИ. Инфекциозно взеха проби на целият персонал, който се грижи за приготвянето на храната, взеха проби от контролната порция, която се оставя всеки ден от вида ядене, което получават децата. Взеха от месото от същата партида от която е приготвяна и прегледаха всичката документация. В общи линии е това.

Все още очаквате отговор от тези институции?

-Отговор очаквам, защото срока за излизането на пробите е по-голям за лабораторията на персонала е предполагам от три до десет часа трябва да е готова, за храната и трябва повече време и предполагам, че в понеделник.

Г-жо Узунова, до сега случвало ли се е да има подобни симптоми, да имат ученици, които са изхранвани от Вас. Казвате, че се занимавате дълги години, какво предполагате, че се е оказало в основата на тази симптоматика?

-За причините можем само да гадаем. За храната гарантирам със себе си поради простата причина, че тази работа я вършим толкова много години и никога не сме имали проблеми в изхранването на децата.

Сега заведението не работи?

-В момента заведението не работи, да.

До кога ще бъде така казаха ли ви?

-Очакваме разпореждане от ХЕИ и от РЗИ до края на деня да ни кажат дали ще можем да продължим да работим. Преди обяд ми казаха, че не мога да извършвам кетъринг, днес на училищата не се представи ядене. Сега сме в очакване какво се случва в ресторанта. В същият ден за вчера петти от менюто, което са яли в училище Вапцаров имахме в обедното меню в ресторанта към 18-20 порции продадени. Нямаме оплаквания от нито един клиент, тук при нас се изхранват голяма част от бюджетните предприятия и офисите от Петрич и не сме имали никакви проблеми до сега. Обществото трябваше да бъде информирано, че храните с които се приготвят порциите на децата са под контрол. Месото е от лицензиран производител с необходимите сертификати, срок на годност и просто не виждам причина да се случи от храната, която са консумирали децата. В интерес на истината можем да си кажем, че децата ни ядат доста боклуци през останалото време. Това е един дълъг период в който те са на училище от осем сутринта до четири след обяд. През този период те имат и закуска, имат и всевъзможни други неща, които могат да купуват от лавки, от бюфети, а в същото време в училището има и Великденски базар на който са се предлагали приготвени от родителите ястия, така че в кой е вината това трябва да кажат само институциите след като излязат резултатите.

-Г-жо Узунова, сега Вашето голямо притеснение освен до излизане на резултатите, дали ще можете изобщо да работите?

-Да, понеже имам поети ангажименти за петък и събота за организирани тържества, които трябва да отменим. В същото време и в понеделник не се знае какво ще се случи. Просто ние сме в едно невидение в очакване на резултати, а в същото време плюенето по нас е голямо, но тези, които знаят как работим са на наша страна и са съгласни, че не е възможно при нас да се случи такова нещо.

Фирмата на Албена Узунова изхранва и децата на Първо Основно училище „Кочо Мавродиев“ и вчерашният ден менюто за тях е било различно.

Топ Преса припомня за случая!

Учениците с хранително отравяне в Петрич бяха настанени в болница

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене