Радев към депутатите: От вас зависи просперитетът на страната и изходът от кризата

Президентът вижда устойчиво управление, но ако е основано на ценности

Следващото управление може да е устойчиво, само ако се основава на ценности и ясни приоритетите. От вашите решения зависи просперитета на България и няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия и загърбване на тяснопатийни цели, а с амбициозни национални цели. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото заседание на НС.

„На вас хората повериха отговорността да ги представляват във времето на изпитания. Свиках заседанието в Страстната седмица заради очакванията на хората за различно начало на това Народно събрание с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на сложната задача за съставляване на правителство и преодоляването на изоставянето в законодателството“, каза той.

Според него предизвикателствата към това Народно събрание са големи и приемането на бюджета е първостепенна задача.

„Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира доходите на хората в условията на криза и перспективата за икономически растеж и съхраняването на финансовата стабилност. Надявам се и така е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики и и да носи отговорност за тях, но ако това не стане служебното правителство ще внесе бюджет, но крайната дума ще бъде ваша“, обърна се той към депутатите.

„Всички очакват от парламента да вземе решения за изход от политическата криза и а отстояване на европейската перспектива на страната. Очакват този парламент да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза Радев.

Той очерта като други приоритетите съдебната реформа и превъоръжаването на армията, като акцентира върху модернизацията на въоръжените сили с грижа а тяхната подготовка и мотивация.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене