Пътуващата изложба „Духът на акварела“ бе открита в Благоевград

Изложба с творби от триеналето „Духът на акварела“ бе открита в залите на Градската художествена галерия в Благоевград.

В експозицията е представена селекция от 124 творби, наградени картини от общо 352 произведения на автори от 55 страни. Сред майсторите на четката, участващи в проекта са и благоевградските художници Иван Милушев и Пламен Бонев.

Повечето от авторите в изложбата са с международна известност, а немалко от тях са световно признати майстори на акварела, членове на най-престижните общества и организации за акварел.

„За мен е чест от името на кмета Илко Стоянов да Ви благодаря за това, че „Духът на акварела“ е в Благоевград. Радвам се, че ще имаме възможност да видим демонстрация на такъв голям акварелист, какъвто е Селма Тодорова“, това заяви при откриването на изложбата Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград.

„Живот в капка кръв, енергия, почерк, художник, артист, който е запечатал своята душа, дружба и отношение, преданост и чистота, желание за обмен“, така определи „Духът на акварела“ съорганизаторът на проекта Красимир Тодоров и допълни: Пожелавам Ви да усетите всичко това, когато разглеждате тази красота, която е пренесена тук в Благоевград.

Организатор на събитието е фондация „Международно акварелно общество – България“, с председател и куратор Селма Тодорова.

След официалното откриване тя направи творческа демонстрация, като сътвори пред очите на публиката акварелен портрет с модел вдъхновение Наталия Петкова, актриса в Общинския куклен театър – Благоевград.

Благоевград е шестата спирка на пътуващата изложба от общо деветте места, които ще посети „Духът на акварела“.

Цялостният проект на Третото Международно триенале „Духът на акварела“ включва и два фестивала на акварела – през юли във Варна и през декември в София с лекции, демонстрации и пърформанси с местни и гостуващи майстори. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене