Вежди Рашидов: Да смирим нравите си, политиката е низ от компромиси в името на народа

Обществото иска стабилно правителство, което да гарантира спокойствие на всички, да върне надеждите и усмивките, останалото е просто омраза за сметка на хората

Моля ви, в името на единствения ни приоритет, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на българския народ. Това заяви на откриването на 49-отото Народно събрание почетният председател Вежди Рашидов от ГЕРБ, обръщайки се към новоизбраните си колеги.

За втори път той е доайен сред депутатите. В залата присъстват повече от половината народни представители, обяви той, призовавайки депутатите да се регистрират. 235 се регистрираха за първото заседание на парламента.

Рашидов напомни, че идва голям празник за Християнството и сме в седмица за надежда и вяра във Възкресението.

„Не може ли 20 в. по-късно да изградим общия ни път, а не да стоим тихо отстрани и да чакаме някой да се жертва докато празнуваме? Можем“, заяви още доайенът на НС.

Обществото иска стабилно правителство, което да гарантира спокойствие на всички, да върне надеждите и усмивките, останалото е просто омраза за сметка на хората, добави Рашидов.

„Дълбоко вярвах, че разумът е необходим да се оттласне България от дъното, народът живее с чувство за липса на сигурност, шанс за единение и надежда за нещо по-добро“, добави той. Според него обаче има омраза, отказ за диалог, глупави мантри за минало и бъдеще, пропускайки настоящето.

Ние, живите, създаваме онова, което е необходимо за бъдещето, каза Рашидов. И посочи, че дори при Данте пътят от Ада минава през чистилището, останалото е утопия за мечтатели.

Рашидов разказа, че по време на кампанията е срещнал много и различни хора.

„Те нямат големи изисквания, освен страха за оцеляване. Те искаха елементарни неща, които държавата им дължи – автобус до съседното село, пенсии и теми, които касаят тяхното оцеляване“, посочи той.

Най-разчувстван бил от посещение в Цар Калоян, там възрастен човек поставил само един проблем – пътче от селцето до гробището.

„Бликнаха сълзи в очите му, тежки. Исках да успокоя душата му. Това е пътят, по който той всеки ден минава, в дъжд и слънце. Колко малко иска този човек. Не разбирам какво друго може да свали на земята един политик. Какво е необходимо да си избраник на този плачещ народ“, емоционален бе почетният председател на НС.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене