15 000 българи ще празнуват Великден в Гърция

15 000 българи ще празнуват Великден в Гърция, съобщи пред „Телеграф“ шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Нашенците, които ще запалят колите, за да празнуват при съседите, са разделени на две групи – такива, които са си наели хотел, и други, които ще отседнат в собствена къща или апартамент. Не са изключени задръствания по границата, не само заради родните коли, но и заради румънците, които ще преминат през България на път към Гърция.

Повечето българи традиционно ще се насочат към Северна Гърция и Халкидики. Много нашенци ще посрещнат празника в храма „Св. Димитър“ в Солун, където богослужението е особено тържествено, посочи Драганов.

Българите, които ще пътуват с личен автомобил в Гърция, трябва да карат много внимателно, тъй като гръцката пътна полиция вече въведе извънредни мерки по контрол на трафика във връзка с великденските празници. Увеличени са екипите по контрол по цялата пътна мрежа на страната. С електронни радари се следи скоростта на колите. Масови са проверките за употреба на алкохол и наркотици, както и за изправност на автомобила. В северната част на страната по направление от Александруполис към Солун се проверяват пътниците в колите, за да не се превозват нелегални мигранти.

„Не вземайте непознати лица в колите си“, предупреждават полицаите.

Глоби
Глобите за нарушения на правилата за движение по пътищата са доста солени. За опасна маневра санкцията е 700 евро, отнемане на книжката за 30 дни и спиране на автомобила от движение за 10 дни. За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч глобата е 350 евро и 90 дни без книжка. Същото е наказанието и за движение по магистралата с над 150 км/ч. Говоренето по телефона по време на шофиране е забранено. То се наказва със 100 евро глоба. Липсата на предпазен колан се наказва с 350 евро.

Цената на бензина в континенталната част на страната приближава 2 евро за литър, а на островите е по-скъп.

Хотелите съобщават за повишаване на резервациите от чужденци за Великден. След островите с най-много резервации са хотелите на Халкидики. Тази година цените са с около 11% по-високи, съобщава БНР. София Симеонова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене