Скандал с македонско агнешко за Великден – маскират го за българско, твърдят овцевъди

Агенцията по храните отхвърля обвиненията, контролът бил извънредно засилен

Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден се развихря заради опасения на български овцевъди. Асоциацията на овцепроизводителите в България недоволства от конкуренцията на евтино агнешко месо от Северна Македония и плаши с протести и блокади. Фермери и търговци обявиха, че македонско агнешко ще бъде продавано у нас, маскирано като българско.

По подобен начин български зърнопроизводители атакуваха и вноса на украинско зърно, пише „СЕГА„.

От Българската агенция за безопасност на храните обаче твърдят, че вносът е под „извънредно засилен“ контрол и фалшификации за произхода са невъзможни, като припомнят, че ако месото е от животно, отгледано у нас, то е със син печат, ако е с друг произход, маркирано е с червено мастило.

Според овцевъдната асоциация до момента у нас са влезли над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за килограм.

Заради спогодба между ЕС и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното производство, твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Република Северна Македония не спазва европейските регулации за използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните и качеството на съответното месо е под въпрос, твърди Караколев. Според него липсата на евроегулации наред с по-ниските разходи за производство в Северна Македония обуславящи по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене