65 фирми с имоти в Банско със задължения към хазната над 3,2 млн. лв., собственикът на „Шато Вапцаров“ с 26 137 лв. дълг

65 са юридическите лица, длъжници към общинската хазна в Банско с неуредени публични задължения над 5000 лв. Общите задължения на некоректните платци възлизат на над 3,2 млн. лв., а задълженията са натрупани за периода от 2013 година досега.

Сред длъжниците са фирми, собственици на хотели, отделни обекти в жилищни комплекси, търговски обекти, земи и други. Няколко са длъжниците с над 100 000 лв. установени задължения. Сред тях са хотел „Танне“ с дългове от 188 532 лв., фирма „Вила Рока“ ЕООД – бивш собственик на едноименния хотел, със задължения от 105 399 лв., хотел на фирма „Манхатън Груп” ЕООД, чиито задължения възлизат на близо 200 000 лв., както и фирмите, собственици на земя – „Премиер Уан” АД със задължения от 116 657 лв. и „Фоур Груп” ООД със 108 250 лв.

Сред некоректните платци със значителни задължения към общинската хазна е и старият собственик на завода за столове „Пиринска мура“, който преди две години я обяви в несъстоятелност, но заводът продължи да работи чрез новата фирма „Грос Мебел“. Задълженията на бившия стопанин на завода са в размер на 100 560 лв.

МОЛ – Банско също е сред длъжниците на общината. Неговите задължения възлизат на 55 334 лв.

Най-големият длъжник на община Банско е фирма „Добринище ски“, която също е обявена в несъстоятелност.

По думите на началник отдел „Местни приходи от данъци, такси и реклама” към община Банско Георги Нусторов един от проблемите е, че много от адресите, посочени за кореспонденция, не са валидни и съобщенията, които общината изпраща за задълженията на съответното юридическо лице, не стигат до длъжника именно поради некоректния адрес. Другата причина е, че голяма част от жилищата в отделни апартаментни или жилищни комплекси са собственост на чужденци, които пък нямат адреси в България и няма как да бъдат открити, за да им бъде връчено съобщението за дължими данъци.

Срещу всички открити длъжници, на които са връчени актове за установяване на задължения по декларация, са предприети и действия по принудително събиране на задълженията. Фирмите, които пък са в ликвидация, са дадени на НАП.

Фрапиращи са задълженията на наследника на големия български поет Никола Вапцаров и собственик на хотел „Шато Вапцаров“ в Банско – Никола Б. Вапцаров, чиито задължения възлизат на 26 137 лв. Той оглавява списъка на физическите лица, длъжници на общинската хазна. От общината съобщиха, че те просто отказват да плащат.Струма

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене