БАНСКО БЕШЕ ДОМАКИН НА „ЛИКОВЕТЕ” ОТ СВЕТЛЯ

Банскалии и гости на Банско бяха приятно изненадани от едно изключително атрактивно и зрелищно събитие, което събра стотици зрители на централния площад навръх Цветница. То беше именувано „Село Светля гостува на Банско”. Гостите – повече от 70 кукери, са сурвакарската група на Светля, която се определя като най-добрата в България. Те представиха народния обичай „Сурва”, вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища на България” и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Сурвакарите, облечени с пъстри костюми и на раменете със страшни „ликове”, под ритъма на тъпани изпълниха обреда, символизиращ изгонването на злите сили, за плодородие и щастие.
Домакини на кукерите от с.Светля бяха бабугери и облечени в носии банскалии от Костеви блата и Вионово блато. Пазителите на традициите от двете селища сътвориха впечатляваща празнична атмосфера.

Гостите от Светля поканиха банскалии да покажат своите костюми и зво́нци на най-големия им празник „Сурва”, който се провежда всяка година на 13 януари – в навечерието на стара нова година.

За онези, които не са успели да видят на живо интересния обред на „Ликовете”, във фоайето на читалището е подредена фотоизложбата на Георги Ангелов, която може да бъде разгледана до 20 май.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене