Поставят паметник на Христо Ботев в Гоце Делчев

main_b

Изявени интелектуалци от Гоце Делчев учредиха Инициативен комитет за поставяне на паметник на Христо Ботев в града. Комитетът е сформиран от 25-има гоцеделчевци, измежду които ученици, студенти, общественици, представители на бизнеса и местната власт.

Идеята на неврокопските инициатори е един от многобройните паметници на Христо Ботев, които стоят в забвение из вече закритите военни поделения в страната, да бъде демонтиран и поставен на подходящо място в град Гоце Делчев, където граждани и гости на града да отдават своята почит към този велик българин, носител на епичната българска духовност.

Двама от най-изявените изследователи на местната история и култура Иван Марков и Николай Даутов запознаха присъстващите на учредителната сбирка на Инициативния комитет с малкоизвестни факти около личността на великия революционер, поет и общественик Христо Ботев. Те отговориха и на реторичния въпрос „Защо точно паметник на Христо Ботев в Гоце Делчев и какво общо има той с нашия град?”.

more_1_b

„Защото Христо Ботев е един от двамата герои с национално значение, почитани в цяла България. Герой, равен по значимост със своето дело и саможертва само до Васил Левски. Защото имаме паметник на местната гордост Гоце Делчев, имаме паметник на Апостола и крайъгълния камък би бил точно паметник на Ботев”, бе отговорът, който получиха задалите въпроса.

Малцина неврокопчани обаче знаят, че в четата на Христо Ботев са били и двама видни неврокопски четници – Тодор Стоянов и Янко Атанасов, което прави връзката на град Гоце Делчев (Неврокоп) с Ботевия подвиг повече от значима.

more_2_b

На учредителното събрание прозвучаха и някои от невероятните стихотворения на лиричния гений, които бяха представени от Валентина Червенкова.

 INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене