Омбудсманът сезира Гешев и Меджидиев за далавери с онколекарства

Снимка БГНЕС

Скъпи медикаменти, заплатени от здравната каса, се изнасят в чужбина

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев, служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и временния управител на Здравната кас д-р Йорданка Пенкова за нарушени права на пациенти с онкологични заболявания и компрометирането на тяхното лечение.

Сигналът е по повод журналистическо разследване на Валя Ахчиева „Пътеводителят: Търговия със смърт?“ В него се говори за порочна схема за неприлагане на онкоболни хора на скъпоструващи лекарства, заплащани от НЗОК, и липсата на ефективен контрол. От разследването става ясно, че скъп медикамент, заплатен от НЗОК, който е регистриран като приложен в две болници, е изнесен и продаден в Нидерландия. Това е засечено от европейската система за верификация на лекарствените продукти.

Възможността прилагането на пациент на скъпоструващ лекарствен продукт, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде отчетено повече от един път в Системата за верификация на лекарствата, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, създава реални предпоставки лекарствени продукти на практика да не бъдат приложени. С това не просто грубо се нарушават права на гражданите, а и е възможно да се стигне до телесно увреждане или смърт, пише омбудсманът.

Липсата на ефективен контрол създава основателни притеснения, че изнесеният случай не е единичен и посочената схема е възможно да се прилага и за други скъпоструващи лекарствени продукти, посочва омбудсманът.
Ковачева настоява при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети предвидените в нормативната уредба мерки, а при необходимост и сезиране на други органи. Освен това настоява да бъдат обсъдени и други ефективни мерки, като например по-високи и възпиращи санкции за хората, извършили нарушенията.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене