МИРЯНИТЕ В ОБЩИНА БАНСКО ОТДАДОХА ПОЧИТ НА СВЕТА БОГОРОДИЦА

Празникът Успение на Пресвета Богородица е един от най-важните в християнския календар и особено тачен в селищата в община Банско. През целия ден не секваше върволицата от вярващи към църквите и параклисите.
В чест на празника на много места в общината бяха направени курбани, на които се събраха жители и гости, за да получат благословия и да се помолят за здраве и благополучие.
Курбанът в Банско беше в църквата „Успение Богородично“, която, освен религиозен храм, е и паметник на културата с национално значение. Курбан имаше и до църквата „Свети Георги“.
В Добринище празникът е на особена почит и там се прави един от най-големите богородични курбани в България. С дарения на християните от града бяха направени 26 казана храна, която бе раздадена за здраве.
Отец Галчев направи водосвет и благослови курбана за здраве в село Осеново. Той беше направен до параклиса „Успение на Пресвета Богородица“, построен на мястото на църквата в старото село Осеново.
Към празнуващите се присъединиха заместник-кметовете на община Банско Сашка Въчкова и Магдалена Юсева, секретарят Иван Докторов, председателята на ОбС Димитър Русков, общинските съветници Иван Драгосинов, Георги Главчев и Петър Друнчилов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене