Концерт-спектакъл и церемония по награждаване се състояха в Благоевград по повод Международния ден на ромите

Концерт-спектакъл, посветен на ромските традиции и култура се проведе на 6 април (четвъртък) в ДГ „Здравец“ №11 в Благоевград. Празничното тържество е част от „Рома Прайд – Дни на ромската гордост и култура“, организирани от Община Благоевград във връзка с честванията на Международния ден на ромите, който се отбелязва всяка година на 8 април.
По време на събитието бяха отличени над 30 деца и младежи за постижения в областта на образованието, науката, изкуствата и спорта.

Химнът на ромите „Джелем, джелем“ даде символично начало на празничната програма, в която участие взеха ТФ „Астра“, ТФ „Силвана денс“, възпитаници на ДГ 2 „Св. Богородица“, ДГ 6 „Щастливо детство“, ДГ 11 „Здравец“, ученици от благоевградски училища, както и деца от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (ЦЛТРДБ).
На сцената прозвучаха и изпълнения на Соня Михайлова, Любка Ковачка и Сергей Димитров.
„Благодаря на всички деца, младежи, учители, които са положили огромен труд, за да станем свидетели на феерия от красота. Ромската общност винаги може да разчита на пряка ангажираност в мое лице. Идеята е да работим заедно, да живеем заедно, в името на всички деца на Благоевград“, заяви кметът Илко Стоянов.

На събитието присъстваха още Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Миглена Михайлова, представител на Сдружение “Л.И.Д.Е.Р.-Личности идеи и действия за ефективни решения“, Емилия Георгиева, директор на ДГ 11 “Здравец“, Славка Джаркова, директор на ДГ „Св. Богородица“, Екатерина Янчева, директор на ДГ „Щастливо детство“, родители, представители на общинска администрация.

На 7 април (петък) от 11.00 часа в зала №5 в сградата на Община Благоевград ще се проведе кръгла маса на тема: „Традиции, култура и обичаи на ромската общност“.
Инициативите са по проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“ в изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ № Д03-14/11.04.2022 г., номер от ИСУН BGLD-3.002-0015-C01, финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ 2014-2021 г. чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене