Осъдиха община заради ухапване от улично куче

Жена осъди общината в Бобов дол заради това, че е била ухапана от улично куче. Районният съд в Дупница присъди 2 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в понесени болки и страдания в резултат на ухапване от бездомно куче, както и сумата 50 лева – обезщетение за претърпени имуществени вреди от увреждането, съставляващи разходи за проведеното лечение. Присъдата обаче подлежи и на обжалване.

Случаят е от лятото на миналата година, когато жената е нападната от внезапно появило се бездомно куче. То я захапало за левия крак в областта на глезена. Усетила силна болка, обърнала се и се опитала да го отблъсне, но кучето отново я нападнало и ухапало. Под паркирана наблизо черна кола лежало друго куче, което се присъединило с лай към нападащото животно.

Жената е спасена от преминаващ в близост мъж, който е успял да прогони четириногите. Заради ухапванията се е наложило жената да потърси медицинска помощ, а лечението при домашни условия продължило повече от месец и оставило последствия за ухапаната жена.

Според съда общините, съгласно Закона за защита на животните, организират изпълнението на програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета, както и вземат мерки за предотвратяване на агресивно поведение на безстопанствените кучета към хора или животни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене