Митничарка от Петрич осъди прокуратурата на 15 000 лв.

Митничарка от Петрич осъди прокуратурата на 15 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, които претърпяла заради незаконно повдигнато обвинение и неоснователно водено наказателно производство, което е било прекратено.

Виолета Ч. в исковата си молба е поискала 140 хил. лв. обезщетение, но Софийският градски съд на първа инстанция й присъди 15 хил. лв.

Бившата митничарка бе една от 19-те обвинени като извършители или помагачи за внос на стоки от Китай на занижени цени през юли 2003 г. през ГКПП-Кулата. В групата освен митничари и шофьори на камиони беше и бизнесменът Николай Методиев-Пилето, за когото тогава се твърдеше, че е реалният вносител на стоките – обувки, дрехи, домашни потреби и др. като общата митническа стойност на контрабандираните стоки бе оценена на 413 107 лв.

През май 2007 г. на митничарката е било повдигнато обвинение за 15 случая на помагачество на контрабанден внос на стоки, като е извършила престъпление по служба. Година по-късно тя напуснала работа. Делото срещу голямата група няколко пъти мина през различни инстанции и в крайна сметка с прокурорско постановление от август 2017 г. наказателното производство срещу Виолета е било прекратено. Мотивът бил, че извършеното покрива критериите за дисциплинарно нарушение, но не съставлява престъпно деяние.

Петричанката твърди, че в резултат на воденото срещу нея наказателно производство е било компрометирано името й както в родния й град, така и в цялата страна. Претърпяла страх и притеснение, пострадала професионалната й реализация, влошили се отношенията й с близки и познати, изпитвала страх, че ще бъде несправедливо осъдена, влошило се здравословното й състояние.

Съдът отчете, че делото е продължило 10 г. и три месеца, което въпреки сложността му, е прекалено дълъг срок. През това време жената е изпитвала негативни емоционални вреди в личен план. Незаконно повдигнатото обвинение я лишило от кариера в държавната администрация за повече от 10 г. Тя е търпяла стрес и притеснение за своята съдба и тази на детето си, неприятни изживявания и огорчение в професионален план.

Освен обезщетението от 15 хил. лв. прокуратурата ще трябва да й плати и разноските по делото около 1300 лв.
Решението на СГС обаче не е окончателно и може да се обжалва.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене