Изплащат пенсиите от 7 до 20 април, над 300 000 са служебно преизчислени

Изплащането на пенсиите през април 2023 г. чрез пощенските станции ще се извърши по стандартния график – от 7 април (петък) до 20 април (четвъртък), съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Преводите на сумите за априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 април 2023 г.

Преизчислените трудови пенсии на работещите пенсионери също ще се изплащат в редовния месечен график. Считано от 1 април 2023 г,. НОИ преизчислява служебно пенсиите на над 300 000 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисляване на пенсиите.

Преизчисляването обхваща всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2022 г. и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им с придобит след пенсионирането им осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Служебното преизчисляване на пенсиите започна като извънредна мярка през март 2020 година, заради ковид пандемията. През 2021 г. извънредната мярка беше трансформирана в постоянно действаща. В началото на април същата година бяха преизчислени служебно пенсиите на 294 000 работещи пенсионери. Средният размер на увеличението на пенсиите при последното преизчисление беше 13,20 лева.

През март НОИ изплати и дължимите суми на над 5300 души с възстановени и с удължен срок на плащане пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и със забава в медицинската експертиза за преосвидетелстване на лицата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене