Шеста, последна мобилност по проект “Еразъм +” в Турция за III ОУ „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев

Учителите Галина Адамова, замeстник-директор учебна дейност и Ваня Тупарова, координатор по проект „Еразъм +“ за България, участваха в мобилността, която се проведе в Невшехир, Кападокия, съвместно с учители от Италия, Гърция, както и от градовете Кайсери и Невшехир,Турция.

Впечатленията си от посещението и от проекта г-жа Тупарова обобщи така: „Първият ден от визитата включваше посещение на училището в Невсехир, на модерен колеж по спорт, музика и туризъм и кратка екскурзия до Учхисар. Втория ден посетихме кмета на Невшехир и директора на образованието на област Кападокия.

На срещите споделихме кратка информация за образователните системи в съответните държави, а също и добри практики. Колегите от училището в Невшехир ни изненадаха с обиколка на цяла Кападокия – Юргюп, Гьорев, Учхисар, Аванос, подземния град в Деринкьой, музей за изработка на керамика, крепостта Кая шехир (долината на конете). Докоснахме се до много стари занаяти – грънчарство, златарство, обработка на скъпоценни камъни. Научихме се да точим кори за традиционното вкусно турско гюзлеме и баклава. А най-вълнуващото преживяване беше летенето с балон над Кападокия.

Това е заключителната, последна мобилност по проекта „Е-Fest – Фестивалите – между европейското общество и традициите“. Благодарение на този тригодишен проект научихме и обогатихме своя мироглед и език, изградихме приятелски отношения, имахме възможността да се запознаем с различни традиции, обичаи, танци, облекла и традиционни ястия от различните държави.

Благодарим на координатора ни Рафаеле Каси и на всички участници в проекта за добрата комуникация и реализация на всички планирани дейности. Благодарим и на колегите от училището в Невсехир – господин Рамазан Иесил, директор на училището, Омер Токат – заместник-директор, и на Озге Чинчил за гостоприемството и незабравимите преживявания и емоции.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене