ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ИКОНИТЕ ОТ БАНСКАТА ШКОЛА В КРАКОВ

Изложбата на български икони от Банско в Епископския дворец на Националния музей в Краков, под стените на замъка Вавел, предизвиква значителен интерес сред жители и гости на града.
Откриването й се нареди сред важните събития в старата полска столица и бе уважено от почетния консул на Република България в Полша г-н Виеслав Новак, учени от катедрата по българистика при един от най-старите университети в Европа – Ягелонския, експерти и ценители на средновековното и християнското изкуство.

„Експонирането на 43 представителни икони на Банската школа е изключително щастлива възможност да приемем в пространствата на нашия дворец най-добрите образци, свързани с Възраждането на българската култура през 19-ти век“ – заяви на вернисажа проф. д-р Мирослав Крук, куратор на изложбата от полска страна.

Авторитетният експерт по средновековна история и сакрално изкуство изведе редица факти за влиянието на усъвършенстваната българска дворцова и книжовна култура, оставила отпечатък върху преведените на православен славянски език гръцки литургични текстове, пренесени по-късно на север в други славянски страни. Образците на православно изкуство в параклиса на Люблинския замък и в други готически храмове по течението на Висла между Краков и Вилнюс най-вероятно са резултат от проповедническата мисия на изключителния възпитаник на Търновската книжовна школа митрополит Григорий Цамблак, положил огромно старание за разпространението на култа към Света Параскева по тези земи.

В представянето на изложбата и в каталога към нея са споменати и славянските светци – първоучителите Кирил и Методий, често изобразявани върху фрески на иконописци от Банската школа, обявени за патрони на Полското кралство от краковския кардинал Збигнев Олешницки през 1436 година. Близо шест века по-късно Светите братя бяха провъзгласени за съпокровители на Европа.

Гостуването на колекцията от забележителни български икони в Краков ще продължи до 24 юли и е проект в партньорство между Музеен комплекс – Банско, Българския културен институт във Варшава и Националния музей в Краков. Взаимодействието между трите институции бе оценено като изключително ползотворно в приветствените слова при откриването от техните ръководители Светла Барякова, Калина Станчева и д-р Рафал Квирини – Полавски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене