Готова е камбанарията на храма „Успение на Пресвета Богородица“ в Добринище

4

  Топ Преса посети построената, през 1684 г църква „Успение на Пресвета Богородица“ в Добринище. Това е най-старият храм не само в Добринище, но и в района. Църквата е била разрушавана два пъти – при османските нашествия, след което е била възстановена, през XVIII-XIX век, както и по време на Балканската война /1912-1913 г./ и е възстановена отново, през следващите години. Църквата рухва, през 1980 г. и е възстановена пет години по- късно. Днес, тя е обновена с чисто нов иконостас, нова камбанария, и нови икони.
Срещаме се с живата енциклопедия на Добринище, аптекарката Йордана Василева, която ни заведе в църквата и ни разказа интересни истории.
“Гърците запалват селището пред 1912 год. Хората започват да бягат, но когато се обръщат и виждат, че черквата гори. По-младите се връщат и се хвърлят в огъня, като факли. Така те спасяват всички икони. Църквата е била разрушавана няколко пъти, събаряна до основи… Тя е на годините на Добърската църква 1684 година. За това нещо свидетелства камъка, които е отвън. За въстановяването на черквата в този й вид, които я виждате сега, най- много допринесе г-н Икономов, които я започна от нулата и я довърши до край. За което населението на Добринище сме му много благодарни.

1

Ikoni-4

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене