Обявиха конкурси за следоватетели и прокурори в Благоевградско и още няколко района

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви конкурс за 29 места за младши прокурори в 14 районни прокуратури и 24 за младши следователи в 17 следствени отдели към окръжните прокуратури.

Бройките за младшите прокурори са разпределени по следния начин – 12 в Софийската районна прокуратура, три в РП-Варна, по две в районните прокуратури в Благоевград и Пловдив и по една в Кюстендил, Ихтиман, Ботевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Бургас и Сливен.

Местата за младшите следователи в следните отдели към окръжни прокуратури – 7 в спецпрокуратурата, две в Пловдив и по едно в Софийската градска прокуратура, както и в Благоевград, Монтана, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян, Плевен, Ловеч, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Сливен и във Военно-окръжната прокуратура в София.

Конкурсът се провежда на два етапа – писмен и устен изпит.

Писменият изпит за кандидатите за младши прокурори ще се проведе на 17 април, а за младшите следователи – на 30 април. Началният час и в двата случая е 9 ч., а мястото – сградата на „Интер Експо Център“.

След обнародването на решенията в Държавен вестник, кандидатите ще имат 14 дни да подадат документи – само по пощата или по електронен път, подписани с квалифициран електронен подпис.

Към заявлението за участие в конкурса, кандидатите трябва да приложат и: подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“; завършилите висше образование в чуждестранно висше учебно заведение представят диплома, легализирана и призната от МОН и приравнена към шестобалната система; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, че кандидатът не страда от психическо заболяване; нотариално заверено копие от трудова или служебна книжка или друг документ, който удостоверява стажа по чл. 164 от ЗСВ; попълнен въпросник по образец, изготвен от СК на ВСС във връзка с притежаваните нравствени качества; мотивационно писмо; други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

На писмения изпит, който е анонимен, се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретическите знания, чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл, както и знанията по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека чрез тест.

До втория етап – устния изпит, се допускат кандидатите, получили оценка не по-ниска от много добър „4,50“ на казуса и не по-ниска от много добър „4,50“ на теста.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене